Tivat – Otvorena izložba slika Milijane Vujović

Ljetnjikovac Buca Tivat - Galerija 2

U subotu, 16. jula 2016. godine, u Galeriji ljetnjikovca Buća-Luković, otvorena je samostalna izložba slika akademske slikarke Milijane Vujović. Radovi su izloženi u prizemlju i na spratu galerije, a rađeni su tehnikama akvarel i ulje na platnu.

Tivat - Izlozba slika Milijane Vujovic - 1

Tivat - Izlozba slika Milijane Vujovic - 2

BIOGRAFIJA

Milijana Vujović je rođena u Podgorici 1973. Završila  srednju školu u Gimnaziji, smjer dizajna.

Akademiju likovnih umjetnosti  završila je na Cetinju 1996. godine u klasi profesora Smaila Karaila, odsjek slikarstvo.

Član ULUCG od 1997. godine.

Samostalne izložbe:

– 1997. Galerija „Most“ Podgorica
– 2008. Moderna galerija Budva
– 2008. Galerija „Buća“ Tivat
– 2009. Gradska galerija Kotor
– 2010. Spa galerija Igalo
– 2010. „Vitomir Srbljanović“ Pljevlja
– 2010. Kanon Luzern Švajcarska
– 2011. Galerija ULUCG Podgorica
– 2012. Hotel „Queen of Montenegro“ Bečići
– 2012. Sarajevski kulturni centar Sarajevo
– 2013. Veliki salon KCNS, Novi Sad
– 2014. Galerija Fort, Montoban, Francuska
– 2015. Blues bar – Podgorica

Grupne izložbe:

– ULUCG, tradicionalna godišnja izložba
– Decembarski likovni salon, Podgorica
– Umjetnici zavičaju, Danilovgrad
– Moderna galerija, Budva
– Velimir Leković, Bar
– ELENAART, Budva
– Bijenale minijature, Majdanpek, Srbija 

Kontakt:

Milijana Vujović
Ulica Rusa Radulovića 69b
81000 Podgorica
Email: milijanavujovicart@gmail.com
Mob: +38269681111

Tivat - Izlozba slika Milijane Vujovic - 3

Tivat - Izlozba slika Milijane Vujovic - 4

Izložbu je otvorila i o umjetničkom stvaralaštvu Milijane Vujović govorila istoričar umjetnosti Marija Saičić. “Glavni motiv na Milijanim slikama je crnogorski kamen, dok je glavni izvor njene duhovne snage zapravo crnogorsko tlo. Na svojim djelima počinje od prapočetka, tražeći ono što je neprolazno u onom što je prolazno. Tu nailazi na kamen koji je trajan i besmrtan, običan a opet misteriozan.
Islikavajući kamen poput starih majstora neravninama, pukotinama, ispupčenjima, vizuelno sugeriše na sve nedostatke ovog svijeta, boreći se protiv otuđenosti. Milijanin kamen nije samo crnogorski, već univerzalni kamen koji sa sobom nosi misteriju i snagu i jednu neobičnu ljepotu“, kazala je između ostalog Marija Saičić. Više u video zapisu.

Tivat - Izlozba slika Milijane Vujovic - 5

Tivat - Izlozba slika Milijane Vujovic - 6

VIDEO ZAPIS OTVARANJA IZLOŽBE

DIO IZLOŽENIH RADOVA

Izlozeni radovi - 1

Izlozeni radovi - 2

Istoričar umjetnosti Ljiljana Zeković napisala je 2011. godine tekst o umjetničkom stvaralaštvu Milijane Vujović, povodom njene izložbe održane iste godine. Prenosimo tekst u kombinaciji sa izloženim slikama sa izložbe u galeriji ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu.

“U kontekstu estetskih vrijednosti savremene crnogorske likovne scene izdvajaju se umjetnici koji su poput svojih prethodnika, čije je slikarstvo posvećeno misteriji genius loci, antejski povezani sa fenomenom crnogorskog pejzaža. Međutim, ovdje nije riječ o mimetičkoj fiksaciji realnosti već o podsvjesnoj i imaginativnoj korespondenciji sa metafizičkim, irealnim i apstraktnim, koje umjetnici nalaze u definisanju atmosfere, prostora kao i u energetskim svojstvima materije. Ovim danas rijetkim likovnim poslenicima pripada i slikarka Milijana Vujović.

Izlozeni radovi - 3

Izlozeni radovi - 4

Likovno obrazovanje koje je stekla na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Smaila Karaila utemeljeno na studioznom proučavanju fenomenološkog sloja slikarskog djela: boje, forme, crteža, svjetlosti, kompozicije, atmosfere…, i prirode koja uspostavlja most između duhovnog i materijalnog predstavljalo je osnov iz kojeg je razvila osobenosti svog likovnog izraza. Ona kao da se vodila Leonardovom mišlju da priroda počinje od rezona, a završava u iskustvu, a naš je posao obrnut, to jest, da počnemo od iskustva i da istražujemo rezon.

Izlozeni radovi - 5

Izlozeni radovi - 6

Iz ovih paradigimi možemo pretpostaviti primarne karakteristike stvaralačke fizionomije Milijane Vujović koja se tako jasno ogleda u njenim slikama izloženim u Umjetničkom paviljonu.

Na ovim radovima motiv je jedan – crnogorski kamen kao usamljeni krajputaš, dio brdskih masiva, okupan vodom, užaren od sunca, obasjan svjetlošću, otežao od vlage i kiša. Besplodan ili sa rijetkim biljnim izdancima podsjeća na vrijeme prapočetaka kada je priroda rađajući se iz nesavršenstva kao vrhunski vajar oblikovala, klesala, dubila i oživljavala  nesavršene forme neorganske materije.

Tako i Milijana u svom djelu interveniše na isječku prirode koji predstavlja u svoj njegovoj raznolikosti i posebnosti. Međutim, ne treba zanemariti činjenicu da slikarevo oko nije objektiv kamere nego oko duha. Pogled okrenut ka sebi podjednako je važan kao onaj okrenut spoljašnjem svijetu, zato umjetnik istovremeno subjektivizuje i konkretizuje svoju ideju stvarajući djelo koje je istovremeno i realnost i san.

Izlozeni radovi - 7

Izlozeni radovi - 8

Kamene forme ili hladni okamenjeni pejzaži, kojima samo škrto rastinje ili voda udahnjuju život, smješteni u jasno definisanom prirodnom miljeu, upućuju nas na traženje njenih likovnih zakonitosti u postulatima realnog slikarstva. Međutim, slobodne kolorističke intervencije, atmosfera definisana svjetlosnim senzacijama, kao i eterični međuprostori, daju ovim slikama metafizičku dimenziju, koja nije ništa drugo nego epifenomen prirodnih pojava.

Izborom forme i njenog tretiranja, očigledno je da umjetnica plastične vrijednosti postiže sintetičkom metodom. Ona pažljivo islikava neravnine, pukotine, ispupčenja, brazde kamena povezujući površinske erozije sa pulsacijama unutrašnjih energetskih kretanja, ili ga svodi na masu koja strukturom površine, a ne strukturom materije opservira njegova primarna svojstva.

Izlozeni radovi - 9

Izlozeni radovi - 10

Milijana nekada omekšava obrise, pri čemu oblik gubi jasnoću, ali nikada ne prelazi granice asocijativnog. Zapravo, ovo slikarstvo koje počiva na poetizaciji lirskih osjećanja kod nje ne prerasta u fenomen nezavisne likovne stvarnosti.

U njenom djelu kvalitet svjetlosti poistovjećen je sa kvalitetom kolorita. Boja koja definiše forme harmoničnim orkestracijama plavičastih, sivih, crvenih ili mrkih tonova, i svijetlom razlivene žute i roze koje kao koprena zamagljuju formu i prekrivaju nebo, predstavlja onu tananu nit koja slikarstvo čini entitetom paralelnim sa prirodom.

Izlozeni radovi - 11

Izlozeni radovi - 12

Kolorit akvarelske prozračnosti, bojeni akcenti koji stvaraju fine vibracije    površine i optičke senzacije iskričave bjeline ukazuju na Milijaninu opčinjenost mediteranskom svjetlošću i bojom.

Na novijim radovima umjetnica pojačava grafizam i koristi driping metode što je rezultiralo promjenama unutar morfologije djela.

Kompozicije uravnotežene i disciplinovane, ispunjene kontempaltivnim mirom definisane su jasnom modelacijom, prostudiranim rasporedom plastičnih elementa i vidnim poljem koje realizuje planovima ili hermetizovanim, zatvorenim prostorom. Na svima dominira kamen kao primordijalna forma koja emanira vitalističku snagu vremenog i bezvremenog trajanja.

Izlozeni radovi - 13

Izlozeni radovi - 14

Ovom izložbom Milijana Vujović potvrdila je svoje stvaralačko sazrijevanje koje se ispoljava u slobodnijem razvijanju ideja i atributa slikarskog izraza koji su još uvijek snažno obojeni pozitivnom energijom njenog iskrenog lirskog, poetskog i perceptivnog prosedea.

POŚETIOCI NA OTVARANJU IZLOŽBE

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6

Posjetioci - 7

Posjetioci - 8

Posjetioci - 9