Tivat, Porto Montenegro – Izložba radova Sandre Đurbuzović

 

 

 

U drugoj polovini juna 2017.godine, u Upravnoj zgradi Porto Montenegra u Tivtu, otvorena je izložba “About Love and Other Stories”, akademske grafičke dizajnerke Sandre Đurbuzović iz Budve. Postavka obuhvata deset radova, od kojih sedam prvi put, a rađeni su u kombinovanoj tehnici.

 

Sandra Đurbuzović je rođena na Cetinju 1965.
Osnovnu i dva razreda opšte srednje škole završava u Budvi, a maturira Dizajn u podgoričkoj gimnaziji “Slobodan Škerović” 1983.
Poslije Više likovne škole u Beogradu, 16. januara 1992. godine diplomirala Grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi prof. Mladena Kolobarića.
Od tada do 2017. godine učestvuje svojim radovima na brojnim samostalnim i zajedničkim izložbama kod nas i u svijetu.
Dobitnica je dvije nagrade za plakat od francuske Vlade, kao i od njemačkog grada Eutin, a njena rješenja iz oblasti grafičkog dizajna pobjeđivala su na mnogim konkursima.
Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Internacionalnog udruženje umjetnika Rusije, kao i Udruženja umjetnika Budve UN1KAT.

U dosadašnjem periodu radila je na poziciji umjetničkog direktora u:
Međunarodnom centru za mir- Sarajevo; LSCG, Podgorica; BCC- Budva; Mikro knjiga- Beograd; Signum- Beograd; Jumediamont- Podgorica; Mediteran grupa, Budva, Hotel “Splendid”, Bečići…

Angažovana je na projektima vizuelnog identiteta i fotografije od strane mnogih inostranih i domaćih firmi, među kojima su: List Liberal, Liberalni savez Crne Gore, Podgorica; National Geographic, Washington, USA; Zavod za izdavanje udžbenika, Podgorica; Biblioteka “Đurđe Crnojević, Cetinje; Rada, Bijelo Polje; Gorska, Kolašin; Narodna biblioteka Srbije, Beograd; Hemofarm, Vršac ; Beogradska pekarska industrija Klas, Beograd, Casino Volcano, Podgorica; Budvanska pekara Žitko, Budva; Panfarma, Beograd, Philip Morris, Niš; Javna biblioteka “Vuk Karadžić”, Prijepolje; Radio Budva, Budva, Crnagoracoop, Danilovgrad; Škola za strane jezike Waves, Budva; Perla, Budva; Hacienda, Budva; JP Sportsko rekreativni centar Budva, Budva; UNICEF Serbia, UNICEF Montenegro…

Kako Grafički dizajn podrazumijeva rješenje svega što se štampa, kao i uopšteno- vizuelnu grafičku prezentaciju, radovi Sandre Đurbuzović su našli svoje mjesto od plakata, bilborda, ambalaže, etiketa, flaša, ljekova, časopisa, edicije knjiga, udžbenika, monografija, kataloga, autobusa, kombija, hotela, kasina, restorana… do vizit karti.

Ekspert je u grafičkim programima paketa Adobe od 1992. godine.
Pored grafičkog dizajna bavi se digitalnim slikanjem, slikanjem, fotografijom, ilustracijom, vajanjem sitne plastike i poezijom, te umjetničko- kulturološkim radom sa djecom.
Njena skulptura “The Little Prince” (Mali princ), oficijelni je suvenir Opštine Budva za 2016. godinu.

 

DIO IZLOŽENIH RADOVA

Kliknite na fotografije za uvećani prikaz

 

“Mediteran je čudesna, najfinijim mirisima upredena, najraskošnijim bojama gusto istkana, čarobnim zvucima optočena zemlja, čije sam tek zrno, a koja me je rodila. Kad ste iz nje, pa još iz Crne Gore, vi ste već po strukturi zapisa, bez da se pitate – umjetnik, umjetnik s utisnutim žigom strasti. Po njemu i njoj, od malena, znala sam svoj poziv i završila formalne, umjetničke škole u Budvi, Podgorici, Beogradu i Sarajevu”. *

 

 

“Svi ti gradovi, a u mom slučaju još Cetinje i Dubrovnik, jer sam potomak istih, ljudi, riječi, igra, muzika, poezija, ples, slike, ćutanja, knjige, slušanja, tuge, radosti, patnje, ljubavi, smjehovi, razgovori, ta zvona slavlja i umiranja, sve to biva i čini me, i traži da se pokaže na papiru, platnu, glini, da se iznese na trpezu gozbe zvane život. Tako u svom domu tutnjim, svađam i mirim, plačem i smijem se, stvarajući kao Đepeto, te male ljude i životinje kojima nadjenjujem imena, obučem ih u svečane nošnje i izvodim na brod života da brode i jedre dalje sami. To je dio moje tajne vještine i dešava se slikama i skulpturama, ali i sa ostalim granama likovnih i primijenjenih umjetnosti kojima se bavim”. *

 

 

*Iz intervjua Sandre Đurbuzović časopisu “Gracija”

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 5 =