Tivat – Pozorišna predstave „Pokojnik“


U sklopu novembarskih dana, pod pokroviteljstvom opštine Tivat, biće izvedena pozorišna predstave „Pokojnik“, koju je po tekstu Branislava Nušića režirao Egon Savin, u  petak 11. novembra u 20.00 sati u Velikoj sali  Centru za kulturu Tivat. Ovo je prva koprodukcija  Centra za kulturu Tivat i Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

U predstavi igraju: Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Stefan Vuković, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Autorski tim čine: Vesna Popović scenografkinja, Jelena Stokuća kostimografkinja, Gordana Bulatović asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

Prema rečima Savina, Nušić se u “Pokojniku” predstavlja kao neumoljivi satiričar koji sada više ne upućuje blage podsjmehe društvu i pojedincu dovodeći ih u nedoljivo komične situacije, već veoma sugestivno, tamnim bojama, prikazuje lažni moral predstavnika buržoaskog društva ali i bezakonje i korpuciju na kojima počiva čitav društveni poredak.

– Slučaj Pavla Marića u Pokojniku otkriva gorku istinu o savremenim pojavama i nemoći poštenih ljudi da se odbrane pred pohlepnom najezdom. U ovoj komediji Nušić je direktno naslikao spregu vlasti sa kriminalom, kao što je otvoreno prikazao policijsko nasilje nad građanskim pravima i slobodom sličnosti. Slika društva u kojem je zakon – bezakonje i pljačka, u “Pokojniku” je lišena one nušićevske veselosti i razigranosti. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta zamenjena je ovdje sumornom slikom i oporim razrešenjem bez perspektive. Zato je satiričko značenje “Pokojnika” potpuno i veoma efektno – kazao  je Savin.

Besplatne ulaznice možete rezervisati na broj 069 342 799

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × three =