Tivat – Predstava „Pod oba Sunca“


Predstava „Pod oba Sunca“, u produkciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” sa Cetinja, prema romanu Ognjena Spahića, u dramatzaciji Stele Mišković i režiji Borisa Liješevića biće izvedena u petak, 19. aprila u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat u 20.00 časova.

Reditelj Liješević ističe da ova priča dolazi iz kolektivnog (o)sjećanja generacija kojima je jedan stari svijet nestajao pred očima, te da slike raspada nosimo do groba kao kolektivnu traumu koja je, neprerađena, postala biografija prostora, vremena i svih nas u njemu.

“Po ruševinama starog svijeta već hodaju novi ljudi sa novim frizurama, ishranom, stavovima, navikama, muzikom, srećni, bezbrižni i nedodirljivi. Brinu ih samo prazne biografije. Ne znaju da su rođeni na ruševinama i da tlo kojim gaze nije mekano, podatno i prijemčivo, već da je to teška zemlja natopljena krvlju, krivicom, zločinom, grijehom, ćutanjem, traumom, bijesom.

U jednoj pijanoj noći na svetioniku, tokom vikenda koji je trebalo da bude najljepši u životu i da donese dugo očekivanu trudnoću, počinje apokalipsa, koja će završiti iza granica svijeta. Apokalipsa u kojoj progovara neki drugi Mediteran, ne onaj egzotični i neodoljivi, već krvavi, tjeskobni, neprijatni, zagušljivi, zlokobni, zlotvorni”, zapisao je reditelj.

Liješević dodaje da je težak zadatak uroniti u svijet Spahićevih junaka, u ćutanje koje ih skoro tri decenije guta, u potiskivanje i guranje pod tepih, koje razjeda svijest i pretvara se u mržnju.

U takvom prostoru bore se dva sunca, dva svijeta, dva vremena, ustrojstva. Zajednička im je neplodnost i krik za djetetom, za produženjem vrste, za trajanjem. Krik za životom.

U predstavi igraju Varja Đukić, Srđan Grahovac, Marija Maša Labudović, Goran Vujović, Jelica Vukčević i Jelena Laban.

Scenografiju potpisuje Janja Valjarević, kostimografiju Lina Leković, muziku Nina Perović. Asistentkinja režije je Nina Martinović, a kostimografkinja Mia Đurović.

Roman “Pod oba sunca” crnogorski književnik Ognjen Spahić stvarao je po pozivu Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, a objavljen je 2020. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 2 =