Tivat – Predstavljena nova knjiga “Šjor Ante“ autora Liberta Boba Slovinića


Drugi tom triologije “Herbarijum” autora Liberta Boba Slovinića, knjiga „Šjor Ante“, promovisana je u neđelju, 10. septembra 2023. godine u Sailing Squadron (bivši Dom Vojske) u Tivtu, u organizaciji Gradske biblioteke Tivat i kompanije Porto Montenegro.

O knjizi su govoriti Željko Šćepanović, urednik izdanja i Liberto Bobo Slovinić, autor. Moderatorka večeri bila je Vesna Barbić, profesor književnosti.

Na početku predstavljanja knjige, moderatorka Vesna Barbić je pośetioce promocije upoznala sa biografijom autora i urednika izdanja. Dala je i kraći osvrt na novu knjigu.

“Šjor Ante je knjiga koja se prije svega nametne čitaocu svojim jezikom”, naglasila je Vesna Barbić. “Posebno je karakterističan način pripovijedanja, to je jedan starograđanski jezik i u ovom jeziku kojim se služi Liberto Bobo Slovinić u ovom romanu, kao i u prethodnom, sačuvano je nešto od starinskog primorskog morala, od porodične tradicije i to je ono što daje najveće zadovoljstvo prilikom čitanja ovog romana”, kazala je između ostalog Vesna Barbić (opširnije u video zapisu).


Autor romana Liberto Bobo Slovinić se na početku svog obraćanja zahvalio prisutnima, kao i organizatorima i pojedincima koji su doprinijeli da dođe do ove promocije.

“Iako se više od 60 godina bavim likovnom i primijenjenom umjetnošću, moje iskustvo sa pisanom riječju je dugo i kontinuirano”, naglasio je Bobo Slovinić. Za drugi tom kaže: “To je suštinski roman o ocu, tematika je samo naizgled uobičajena, ali taj roman je specifičan po mnogo čemu: po načinu pripovijedanja, po primorskom vokabularu, po mjestu zbivanja, po neobičnosti doganjanja, po osobenoj duhovnosti” (više u video zapisu).


Nakon autora knjige, obratio se Željko Šćepanović.

U nadahnutom obraćanju, između ostalog je kazao: “Nama nesviklim na nešto drugačije od njegovih akvarela, pastela i drugih vizuelnih užitaka, nudi riječi. Ali kakve riječi, sočne, bokeljske, primorske, starinske, zaboravljenje, nježne, mudre, poštene, pjevljive, vesele i turobne, ali uvijek životne, uvijek u duhu vremena romana” (više u video zapisu).


Na kraju predstavljanja, moderatorka Vesna Barbić je pročitala nekoliko odlomaka iz knjige “Šjor Ante” i na taj način pośetiocima promocije dodatno približila sadržaj romana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − ten =