Tivat – Promocija knjige ARS LIBRIS autora Slobodana Slovinića

 

Ljetnjikovac Buca Tivat

 
 
 

U utorak, 18. februara 2014.godine, u Galeriji ljetnjikovca Buća u Tivtu, održana je promocija knjige ARS LIBRIS autora Slobodana Boba Slovinića. U predstavljanju knjige su učestvovali Neven Staničić, Ljubomir Popadić i autor Slobodan Bobo Slovinić.

 

 Promocija knjige

 

U uvodnom dijelu, Neven Staničić moderator večeri, govorio je o neophodnosti postojanja ovakvih izdanja za pravilno sagledavanje crnogorske likovne scene. Značaj knjige posebno dolazi do izražaja zbog praznine koja vlada u izdavačkoj djelatnosti u oblasti likovne umjetnosti Crne Gore. Više u video zapisu.

 

Neven Staničić

 

Slikar Ljubomir Popadić je naglasio da knjiga praktično predstavlja svojevrsnu enciklopediju crnogorskog likovnog stvaralaštva. Iz tih razloga ona ima izuzetnu vrijednost za sve, a pogotovo za likovne stvaraoce i one koje na bilo koji način interesuje likovna umjetnost. Više u video zapisu.

 

Ljubomir Popadić

 

Autor knjige Slobodan Bobo Slovinić se zahvalio prisutnima, organizatorima, učesnicima u promociji kao i svima koji su pomogli da dođe do štampanja knjige. U knjizi “Ars Libris” je selektivno odabrana polovina od ukupno šest stotina likovno kritičkih zapisa, naglašava Slobodan Slovinić.  Više u video zapisu.

 

Slobodan Bobo Slovinić

 

Slobodan Bobo SLOVINIĆ, rođen (1943) u Budvi. Rano dijetinjstvo proveo u Budvi i Kotoru. Srednje obrazovanje stekao na Cetinju i u Titogradu, maturirao (1961) u gimnaziji “Slobodan Škerović” u Podgorici. Diplomirao (1966) na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Bio na studijskim putovanjima: Grčka, Njemačka, Francuska, Italija, Irak, SSSR, Španija. Prvi put se predstavio (1961) na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Za vrijeme studija izlaže sa prijateljima u kafani “?” u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu priredio (1965) u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada imao 50 samostalnih i više od 300 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu. Prvo priznanje, Zlatnu plaketu za slikarstvo, dobio (1989) na izložbi u kafani “?” u Beogradu. Dobitnik mnogih drugih nagrada i priznanja, među kojima: Nagrada “Oslobođenja Titograda” za slikarstvo (1977); Prva nagrada “Zimskog salona”, Herceg Novi (1980); Nagrada za slikarstvo “Grada Breseja”, Francuska (1983); Nagrada Fonda “Moša Pijade”, na XVIII Likovnom salonu “13 Novembar, Cetinje (1984); Prva nagrada salona “13 Novembar”, Cetinje (1987); “Počasna nagrada” za slikarstvo, Saveza francuskih umjetnika, Pariz (1988); Nagrada za slikarstvo “Le Franc Bourgeois”, Bresej (1989); “Novembarska nagrada” za slikarstvo, Budva (1990); “Trinaestojulska nagrada” Crne Gore (1990); Plaketa “Beli anđeo” za slikarstvo, Prijepolje (1995); Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od (2010). Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od (1968). Izabran (1978) za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU. Postao (1982/1983) član “Maison des Artistes” u Parizu. Učestvovao u radu više slikarskih kolonija. Kreirao više od 400 projekata unutrašnjeg uređenja prostora i drugih projekata od kojih je većina realizovana. Bio profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Objavio knjige: “Pariski zapisi” (1996); “Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” (2010); “Ars Libris” (2013). Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom, živi i stvara u Podgorici i Budvi.

Više o autoru i njegovom stvaralaštvu možete saznati ako kliknete na LINK.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

POSJETIOCI PREZENTACIJE

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4