Tivat – Promocija knjige autora don NIKA LUKOVIĆA

 

 

Promocija  knjige  autora don  NIKA  LUKOVIĆA  pod nazivom „BOKA KOTORSKA“, biće održana 28.06.2017. u Galeriji ljetnjikovca Buća, sa početkom u  21 i 30 h. O knjizi će govoriti  dr. Branko Sbutega, Nikola Ciko  i  Neven Staničić, a u muzičkom dijelu  programa učestvuju Nevila Klakor (violina) i Bruna Matijević (flauta).

Niko Luković (Prčanj, 21. ožujka 1887. – Kotor, 15. veljače 1970.), hrvatski istoričar i katolički sveštenik iz Crne Gore, ispovjeditelj  pobunjenih  mornara u Boki Kotorskoj, osuđenih  na smrt.  Rodom Hrvat.  Bio je uticajni i cijenjeni  sveštenik  koji  se bavio publicistikom,  istorijom   i političkim  opredjeljenjima. Lukovićeva  bibliografija broji preko 150 naslova objavljenih u raznim časopisima, zbornicima i novinama. Objavio više  Knjiga  i brošura (Postanak i razvitak trgovačke mornarice u Boki Kotorskoj (1930), Zvijezda mora: štovanje Majke Božje u kotorskoj biskupiji (1931), Kotor u doba humanizma i renesanse (1933), Prčanj: historijsko-estetski prikaz (1937), Boka Kotorska.

Luković  je važio kao čovjek široke kulture, avangardnih pogleda shvaćanja i poteza, neumorni propovjednik bratstva među narodima. Za rodnu Boku Kotorsku koju je toliko proučavao zalagao se za njen razvoj i afirmisanje Boke Kotorske kao turističkog odredišta i promidžbu njene bogate kulturno  istorijske baštine.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + 7 =