Tivat – Promocija romana “Teuta kraljica Ilira” crnogorskog pisca Miraša Martinovića


Dio programa tradicionalne tivatske kulturne manifestacije Purgatorije biće i roman Teuta kraljica Ilira crnogorskog pisca Miraša Martinovića, koji je nagrađen međunarodnom književnom nagradom Zlatni zmaj.

Promocija će se održati 22. jula u Ljetnjoj bašti Porto Montenegra sa početkom u 21.30, a o knjizi će govoriti: Dragan Popadić, Dragić Rabrenović i autor, dok će moderator biti  Dragan Laković.

Miraš nas uvijek iznenadi novom knjigom. Ne temom, no svježinom misli. Mnogo puta ispričane priče on donosi na svoj način. On osluškuje zvukove prošlosti, njemu stare zidine nešto pričaju. Kao klesar on iz kamena izvlači, ne skulpturu, no priču. Zanimljivu, sadržajnu, poučnu. Kao što je knjiga “Teuta kraljica Ilira”, napisao je Dragan Popadić.

Miraš Martinović osvaja neodoljivim ritmom, nekonvencionalnim smjenjivanjem pripovjedačkih glasova, budi interesovanje za jednu epohu o kojoj, možemo reći, saznanja nijesu obimna, enciklopedijska, uspijevajući da ne ostavi čitaoca ravnodušnim. Rješavanjem enigme stila, razumijevanjem stalnosti vremena koja su, povremeno, podložna (ne)potrebnim promjenama, likovi se transformišu nama pred očima, nose nas u mistiku, na nesvakidašnje putovanje dolinom irisa pod vedrim plavetnilom neba Bokokotorskog zaliva, zaključuje Blaga Žurić.

Knjigu Teuta kraljica Ilira zajednički su objavili: Javni emiter Radio – Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije.


Miraš Martinović jedan je od najznačajnih crnogorskih pisaca. U literaturu je ušao knjigom „Mit o Trešnji“ (prvijenac nagrađen književnim priznanjem Lazar Vučković). Na regioinalnim i širim prostorima postao je prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanensknoj prozi: „Putevi Prevlise“, „Otvaranje Agruvijuma“, „Teuta, Snovi u Doklei“ i „Antički gradovi/snovi i sudbine“Objavio je i romane: „Jeretik“, „Vavilonski mudraci“, „Poslednji Eshilov dan“, „Harfistkinja iz Ura“, roman o Njegošu „Drugoga sunca luče“ i knjigu priča „Povatak u Aleksandriju“. Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje pjesničkim knjigama: „Nevidljivi ljetopis“, „Govor kraljeva“, „Govor zemlje“, „Sašpatavanje s memorijom“, „Luk i lira“, „Glasovi iz kamena“ i „Dan koji nije prošao“. Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagarde Herceg Novog grada u kome živi. Član je  Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + twelve =