Tivat – Svečano zatvaranje izložbe skulptura  „2/3“ autora Đura Belog Prijića


Izložba skulptura  „2/3“ autora Đura Belog Prijića biće svečano zatvorena u srijedu, 24. avgusta 2022. godine u JU Muzej i galerija Tivat u 20 sati.

Ciklus radova  „2/3“ slikar i vajar Đuro Beli Prijić je stvarao proteklih tri godine. Skulpture predstavljaju umjetnikovu ličnu poetiku opisanu kroz osjećajnost i taktilnost čulnih doživljaja. Umjetnik u skulpturi kao mediju izražavanja na jedinstven način opisno prikazuje estetiku ženskog akta i figure, a time i sopstvenu slobodu u izražavanju dajući veliki doprinos savremenoj crnogorskoj likovnoj sceni.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković u katalogu za izložbu napisala je, pored ostalog:

“Umjetničko djelo Đura Belog Prijića, predstavlja respektabilan primjer kako dvije likovne discipline, slikarstvo i vajarstvo, mogu da koegzistiraju kao kompatibilan idejni i likovno-estetski korpus, i kako je u prirodi svakog posvećenog umjetnika da u skladu sa samosvojnim poetskim sklonostima traži i nalazi individualne stvaralačke puteve.“

Đuro Beli Prijić je rođen na Cetinju 1956. godine. Školovao se u Titogradu, Herceg-Novom i Beogradu. Slikastvom i primjenjenom umjetnošću bavi se od 1974. godine. Živi i stvara u Herceg-Novom.

Izložba Prijićevih skulptura postavljena je u galerijskom prostoru u prizemlju od 13. avgusta. Na ceremoniji svečanog zatvaranja govoriće direktorica mr Jelena Bošković dok će u muzičkom dijelu programa nastupiti duo flauta, Dunja Nikolić i Bruna Matijević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 2 =