Tivat – Veče dokumentarnog filma Krsta Škanate


U sklopu novembarskih dana biće održano veče dokumentarnog filma Krsta Škanate u srijedu 16.decembra sa početkom u 20časova u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat.

Krsto Škanata je rođen u Tivtu 12. januara 1924. godine. Poslije rata završava filmski tehnikum u Beogradu.

Istinski pjesnik dokumentarnog filma koji je kamerom tražio i ostvarivao pravdu. Jedan je od najistaknutijih autora Beogradske škole dokumentarnog filma takođe ubraja se u red najistaknutijih reditelja dokumentarnih filmova druge polovine 20. vijeka.

Njegovi filmovi su bili zabranjivani, dobijali su brojne nagrade i priznanja širom svijeta a izazivali polemike u pojedinim djelovima Jugoslavije. Centar promišljanja najsnažnijeg autora “Beogradske škole filma” je bio radnik sa svojim neostvarenim i izgubljenim pravima. Primjeri otuđenja birokratije prema pojedincu se jasno očitavaju u filmovima “Prvi padež – čovjek!” I “Ratniče voljno!” gdje se direktno bez metaforičkog pristupa oslikava položaj običnog čovjeka spram dugovjekovne eksploatacije buržoaskog, danas moderno nazivanog – elitnog društva.

Filmovi će se prikazati 16. novembra u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat, gdje će nakon prikazivanja govoriti filmski reditelj i akademik Branko Baletić, Andro Martinović, urednik programa Crnogorske kinoteke i vanredni profesor na studijskom programu Film i mediji na Univerzitetu Donja Gorica i  Aleksandar Škanata, bratanić Krsta škanate, trener i sportski psiholog.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + 17 =