Trafika Europe – Misteriozna Crna Gora


Ugledni američki elektronski književni časopis pod naslovom „Trafika Europe“, čiji je izdavač Univerzitet Pensilvanija, a glavni urednik pjesnik i profesor Andrew Singer, koji objavljuje djela evropskih književnosti u prijevodu na engleski, posvetio je najnoviji broj 17. crnogorskoj recentnoj književnosti. Časopis ima naslov „Misteriozna Crna Gora“ (Mysterious Montenegro).

Zastupljeno je pet autora: Milovan Radojević, Lena Ruth Stefanović, Olja Knežević, Tanja Bakić i Aleksandar Bečanović. Pored crnogorskih, u ovome broju objavljeni su književni prilozi još sedam autora iz drugih evropskih zemalja.

A. Singer je u uredničkoj dobrodošlici (Editor’s welcome) na početku časopisa o objavljenim odlomcima crnogorskih autora zapisao:

„Literatura nastavlja, u ovom vremenu pandemije. Ovim našim sedamnaestim brojem sa zadovoljstvom možemo da ponudimo skromni fokus na prozu i poeziju iz misteriozne Crne Gore – i iz drugih dijelova Evrope.

Radnja romana Milovana Radojevića „Dominik“ smještena je u kasnom 12. i ranom 13. stoljeću u Duklji – kneževini na obali Jadrana koja je otprilike obuhvatala prostor današnje južne Crne Gore. S nevjerovatnim digresijama, konstruisanim rukopisima i poput fantazije, „Dominik“ govori o prijateljstvu dvojice sveštenika Dukljanske crkve koja je bila pod rimskom katoličkom jurisdikcijom. Ova priča može poslužiti kao ogledalo za šire povijesne događaje, tada i sada.


Lena Ruth Stefanović je crnogorska pjesnikinja koja u svome životu i radu istražuje raspadnute sisteme i političke epohe i koja nikad nije daleko od spiritualnog dok ostavlja velikodušan zapis svojih misli u pjesmama.


U svom nagrađenom romanu „Katarina velika i mala“ autorka Olja Knežević vodi nas na jedan intiman put kroz snažni karakter Katarine, Titovom Jugoslavijom i njenim posljedicama.


Poetski interes Tanje Bakić je širok, od učenosti i poezije inspirisane Vilijamom Blejkom, do dokumentarnog bestselera o Džimiju Hendriksu.


Naš fokus na Crnu Goru zaokružuje roman Aleksandra Bečanovića „Arceuil“, za koji je dobio nagradu Evropske Unije za literaturu. Na uskršnju neđelju 1768. Markiz de Sad obećava jedan eki prosjakinji Rozi Keler ako ga ona bude pratiala do Arcuela“.


Urednik nabraja i sedam autora iz evropskih zemalja koji su zastupljeni u ovom broju časopisa. Na kraju on se osvrće na dizajn časopisa i kaže da „kroz ovaj broj i na naslovnoj stranici nalazi se vizuelna gozba od 17 fotografija Ivana Vojnića – koja daje kratak pogled na istinitu misteriju koju današnja Crna Gora odražava. Uživajte!“

Ova značajna prezentacija crnogorske književnosti u ovom trenutku je kulturni događaj koji zaslužuje pažnju.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 14 =