Treća izložba art projekta Narodnog muzeja Crne Gore “Što je nama naša borba dala”


Treća izložba art projekta Narodnog muzeja Crne Gore “Što je nama naša borba dala” biće otvorena u poneđeljak, 16. avgusta, u 20 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju.

Umjetnički projekat, koji se realizuje povodom 80 godina od crnogorskog opštenarodnog ustanka i 70 godina od osnivanja Muzeja NOB-a, na kojem je Narodni muzej više mjeseci radio, sastoji se iz tri segmenta: Izložbe radova date tematike tzv. „starih“ majstora koja je otvorena 12. jula i obuhvata umjetnička djela preko 20 autora iz fundusa Narodnog muzeja Crne Gore, izložbe radova referentnih umjetnika savremene umjetničke scene po pozivu autorke projekta koja je otvorena 2. avgusta i, izložbe radova mlađih umjetnika koji su selektovani putem javnog konkursa koji je raspisao Narodni muzej. Projekat preispituje kako je umjetnost reagovala na teme antifašizma i NOR-a i njegovih tekovina, koliko je bila angažovana u prvim poratnim godinama i kako današnje generacije savremenih umjetnika artikulišu date teme.

-Da li sloboda umije lijepo da pjeva, kao sto mi i dalje pjevamo o njoj? Da li slobodom čovjek uvijek živi sebe, jer ona se ne postiže – slobodu imamo u sebi? Da li tajna slobode počiva u hrabrosti? Da li je “naša borba” rezultirala novom borbom-borbom bez prestanka? Da li su nam preci darivali slobodu ili su nas naučili da se za nju borimo? Što predstavljaju stvaralačka borba i stvaralačka sloboda? Kako “utuliti” tjelesnu, duhovnu, intelektualnu glad? Da li je mir suštinski cilj kojem svi težimo? Ova i brojna druga pitanja postavljaju svojim radovima pripadnici mlade generacije savremene crnogorske likovne scene: Aleksandra Božović, Danijela Stanković Drobnjak, Đovana Maković, Edin Ćeranić, Kristina Kusovac, Marija Radusinović, Nikola Balević, Nikola Matičić, Rosa Čukić Ćorović, Sara Jolić, Stefan Bulatović i Stefan Delić.

Izložbu će otvoriti autorka projekta, istoričarka umjetnosti, dr Anastazija Miranović.

Sve tri izložbe će biti u postavci do kraja avgusta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 1 =