Treći broj časopisa “Identitet”


Cetinje, 27.7.2020. 

Iz štampe je izašao novi, treći po redu, broj IDENTITET-a, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

Ovaj broj otvara prilog Aleksandra Radomana prodekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost u kojem, povodom obilježavanja 10 godina od osnivanja, autor predstavlja tu elitnu naučno-istraživačku i visokoobrazovnu akademsku instituciju.

Arheolog Predrag Malbaša donosi zanimljive podatke o nekim spomenicima i bistama posvećenim Petru II Petroviću Njegošu, dok politikolog Alek Barović piše o napuštenim spomenicima crnogorskih emigranata u američkoj državi Montani.

Sa Novog Zelanda doktor primijenjene lingvistike Jovan Čavor u svom tekstu govori o vezi kulturno-istorijskog nasljeđa i identiteta, a iz Hrvatske univerzitetski profesor Robert Kurelić predstavlja knjigu Alojza Štokovića “Crnogorsko nasljeđe u Istri”.

Iz Sjedinjenih Američkih Država Blažo Sredanović piše o Petrovcu kroz istoriju i inicira vraćanje drevnog imena tom gradu na Crnogorskom primorju, dok iz Italije Danijela Đurđević donosi eksluzivnu priču i fotografije o potomcima i djelima velikog crnogorskog slikara Pera Počeka.

Argentinska umjetnica Silvana Ines Marković iz Buenos Airesa piše o pośeti postojbini svojih predaka, dok Mihal Spevak predstavlja mikro region Černa Hora u Slovačkoj.

Istoričar dr Igor Kosić iz Rusije piše o posljednjem ruskom carskom generalu Crnogorcu Andriji Bakiću, a iz Srbije Ljubomir Perović predstavlja Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”.

Dr Srđa Martinović skida prašinu zaborava sa stranica crnogorske ratničke istorije predstavljajući jednog od zaboravljenih crnogorskih junaka, a književnica Nataša Žurić govori o sudbini i položaju crnogorske žene kroz vjekove.

U rubrici Antifašizam, prenosi se prilog Nenada Stevovića o slavnoj i nikad poraženoj Četvrtoj proleterskoj crnogorskoj brigadi.

Iz zbirki Narodnog muzeja Crne Gore predstavljeni su Ukrasne fibule za kosu i Ikona Bogorodice Filarmose. U ovom broju su i stalne rubrike Crnogorska kužina, Mladi literati iz dijaspore, Knjiga, i Crnogorska emigrantska poezija, kao i nova rubrika Iz istorije crnogorske dijaspore, koja donosi priču o dva svjetska kongresa crnogorskih iseljenika.  

Časopis Identitet izlazi kvartalno, izdavač je “Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović, publicista i istraživač crnogorske dijaspore.

Elektronsko izdanje ovog broja će uskoro biti dostupno na sajtu www.montenegrina.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + five =