Treći Dani antifašizma na Cetinju


Udruženje “Antifašisti Cetinja”, od 28. do 30. novembra, organizuje treće izdanje Dana antifašizma. Ovogodišnjm programima obilježiće se 80 godina od Drugog zasijedanja AVNOJ-a i prelomnih događaja u narodnooslobodilačkoj borbi – bitke na Neretvi i Sutjesci.

– Organizovanjem “Dana antifašizma” želimo da promovišemo antifašističke ideje i vrijednosti, internacionalizam, ravnopravnost, slobodarski duh, emancipaciju i slavnu antifašističku prošlost Cetinja – grada heroja. Želimo da ukažemo na pokušaje istorijskog revizionizma i na prikrivene ili otvorene fašističke prijetnje i pojave u društvu, kao što su ekstremni nacionalizam, klerikalizam, govor mržnje, socijalna isključivanja najsiromašnijih slojeva društva ili korporativno nasilje protiv slobode, ljudi i prirode. Sve ove destruktivne socijalne i militarističke politike, koje su danas na snazi kod nas i u svijetu, zahtijevaju kolektivan antifašistički odgovor – navodi se u saopštenju Antifašista Cetinja.

Program u prostoru Centra za kulturu Prijestonice počeće u utorak, 28. novembra, u 18 časova, predavanjem dramskog pisca Željka Vušurovića na temu „Jugoslovenski ratni filmovi“, nakon čega će biti prikazan jedan od najuspješnjih i najskupljih filmova sa naših prostora – Bitka na Neretvi.

Narednog dana, u srijedu 29. novembra, u 18 časova, održaće se promocija knjige Milovana Đilasa „Nova klasa“ u izdanju crnogorske izdavačke kuće „Fokalizator“, na kojoj će govoriti antropološkinja Milica Nikolić, sociolog Ivan Radojičić, novinar Ivan Mijanović i istoričar Vukan Ražnatović, dok će moderatorka biti mr Irena Delja. U 19 časova upriličiće se razgovor sa istoričarima na temu 80 godina AVNOJ-a i njegove tekovine u kojem će učestvovati Filip Kuzman i mr Petar Lekić.

Posljednjeg dana, u četvrtak, 30. novembra, u 18 časova, održaće se promocija knjige Borislava Bora Glišića „Njemački ratni izvještaji iz Nacionalnog arhiva u Vašingtonu: ko je s kim imao vojnu saradnju i kada“. Na promociji će govoriti mr Jovan Muhadinović, istoričar; Ivan Mijanović, novinar i autor.

Pokrovitelj manifestacije je Prijestonica Cetinje, a svi programi će se održati u Centru za kulturu Prijestonice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + two =