Tribina “Umjetnost i kriza/e” u fokusu trećeg dana LiTeritorije


Treće večeri festivala LiTeritorija biće održana tribina u okviru koje će stvaraoci iz različitih umjetničkih sfera razmijeniti iskustva i stavove na temu umjetnosti i kriza/e.

U programu će učestvovati: Nataša Nelević, Tanja Markuš, Boris Stanić, Edin Jašarović i Vladimir Arsenić.

Tribina će biti organizovana u srijedu, 11.maja, u sali DODEST, od 20 sati.

Nataša Nelević je pozorišna kritičarka i teatrološkinja, feministička teoretičarka i aktivistkinja i spisateljica. Autorka je ili urednica više publikacija iz oblasti teatrologije, rodnih studija i istorije žena, među kojima su „Ženski glasovi u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana: 1990 – 2010” (2012); „Dramski tranzit – Drama u Crnoj Gori 1995 – 2005“ (2008); „Medijska konstrukcija roda – Crnogorsko iskustvo iz tranzicije” (2011); „Žene i nasljeđe – Ka osnivanju Muzeja žena Crne Gore” (2013); „Žene u Crnoj Gori od 1972 do 1914 – Istorijska čitanka (2010); „Šta je nama AFŽ – Prilozi za nova čitanja istorije ženskog socijalističkog nasljeđa“ (2017) i „Vodič kroz istoriju emancipacije žena Crne Gore“, 2018. Pozorišne kritike objavljivala je u dnevnim i periodičnim, lokalnim i regionalnim časopisa za pozorište i kulturu. Izbor njenih dramskih tekstova „Drame“ objavljen je 2017 (Nove knjiga, Podgorica). Autorka je zbirke dramskih tekstova „Drame“ (2017) i knjige za djecu „Zovu me Čupa“ (2018).

Tanja Markuš rođena je 1981. godine u Titogradu. Završila je studije slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju. Izlagala je i na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Austrija, Francuska, Italija) i učestvovala u međunarodnim umjetničkim projektima. U svom radu studijski je i rezidencijalno boravila u više država. Angažovana je u „Centru za ženska prava” kao koordinatorka kulturnih projekata, edukativnih radionica i programa obilježavanja Međunarodnog dana žena. Dobitnica je nagrade „Lubarda, Stijović, Milunović” Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore za 2017. godinu. Dok odmara od slikarstva bavi se konceptualnim radom.

Boris Stanić rođen je 25. aprila 1984. godine u Pančevu, gdje i danas živi. Diplomirao je na Odsjeku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Autor je više grafičkih romana i zbirki stripova koje odlikuje snažan grafizam i sjetna, ravničarska poetika. Među najznačajnijim knjigama Borisa Stanića jesu biografska ostvarenja Radosav: Jutarnja magla i Radosav: Hrastovo lišće, zatim Atentat (grafički roman o sarajevskom atentatu nastao u saradnji sa holandskim istoričarem Gvidom van Hengelom) i zbirka stripova pod naslovom Blatište. Pored stripa uspješno se bavi slikarstvom i ilustracijom. Za svoj dosadašnji rad primio je više prestižnih nagrada.

Edin Jašarović rođen je 1982. godine u Podgorici. Završio je osnovne studije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, odsjek za produkciju, a poslijediplomske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na UNESCO katedri Interdisciplinarnih studija – Menadžmenta u kulturi i kulturne politike Balkana. Doktorsku disertaciju pod nazivom: „Strategija razvoja lokalne kulturne politike s aspekta kreativne ekonomije gradova“ odbranio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Dekan je FDU – Cetinje, a predaje i na Fakultetu političkih nauka, Muzičkoj akademiji i Fakultetu likovnih umjetnosti UCG-a. Dosadašnja akademska interesovanja orijentisana su prema različitim naučnim disciplinama kao što su: kreativna ekonomija, ekonomika kulturne politike, menadžment u kulturi, kulturna politika, kreativne industrije i razvoj profesionalne umjetničke karijere. Osnivač je i programski direktor NVU „Centar za istraživanje i razvoj kulturne politike“.

Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu, 1972. godine. Magistrirao je komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar nekoliko regionalnih internet portal. Pisao je za Treći program HRT-a, Books, Proletter, Quorum, Beton, Peščanik. Tekstovi su mu prevođeni na slovenački i albanski. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa piscem Srđanom Srdićem vodi Radionicu kreativnog pisanja u UK Parobrod, u Beogradu. Uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu. Urednik je u izdavačkoj kući Partizanska knjiga, koju je osnovao sa Srđanom Srdićem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × one =