Trinaesti međunarodni književni festival Odakle zovem – Program za neđelju 29.avgust


Trinaesti međunarodni književni festival Odakle zovem, Podgorica 2021 održava se ove godine od  29. avgusta  do 1. septembra u jednom od najljepših prostora u Podgorici i jednoj od daleko najljepših knjižara koja je važan kulturni centar, promoter crnogorske kulture, ali i evropskih i svjetskih kultura – knjižari Karver.

Moto ovogodišnjeg festivala je Homo ludens – Zašto ne plešete? Tema je pitanje za sve, ne samo za stvaraoce, igra je motiv i cilj, doživljaj svijeta. Zašto ne plešete? je i naslov priče Rejmonda Karvera.

Na platou ispred Knjižare “Karver” u neđelju, 29. avgusta u 18.30 sati, Festival počinje programom u kojem učestvuju stvaraoci iz Crne Gore: književnica i prevoditeljka Tanja Bakić, prevoditeljka Jasna Tatar Anđelić, dramaturškinja Stela Mišković, reditelj Mirko Radonjić, koreografkinja Tamara Vujošević Mandić, profesor Miroslav Minić, fotograf  Duško Miljanić i direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković.

Nakon toga, u 20.00 sati u okviru programa Odakle zovem publici će se obratiti Hedina Tahirović Sijerčić, a moderatorka je Vanja Vukićević Garić. Realizaciju ovog programa pomogao je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, ustanova kojoj je cilj unapređenje manjinskih prava u oblasti kulture i afirmacije multikulturalizma kao jedne od temeljnih vrijednosti savremene Crne Gore.

Dr.sc. Hedina Tahirović Sijerčić sa tezom Jezik i književnost Roma u prevodu na Zapadnom Balkanu-poezija u autoprevodu, postala je doktorka nauka iz područja filoloških nauka. Članica je komiteta eksperata Vijeća Evrope za Evropsku povelju o regionalnim ili jezicima manjina. Predavala je i dvije akademske godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je urednica romskog radio i TV programa na Radio-televiziji Sarajevo. Dugo godina je bila glavna i odgovornica magazina Romano Lil, koji je izlazio od 1997. do 2002.

U 21 sat, takođe na platou ispred Knjižare, u okviru programa Katedrala, sa Kristianom Novakom razgovaraće Vuk Perović.

Kristian Novak pisac je dva nagrađena, cijenjena i veoma čitana romana – Črna mati zemla i Ciganin, ali najljepši, koji su dočekali pozorišna uprizorenja, takođe nagrađena, cijenjena i gledana.

Festival se organizuje uz podršku Glavnog grada Podgorica, Sekretarijata za kulturu i sport, Evropske mreže za književnost i knjige – TRADUKI, Ambasade Republike Češke u Crnoj Gori, Filmskog centra Crne Gore, Ambasade Republike

Slovenije u Crnoj Gori, Fondacije Petrović Njegoš, Centra za razvoj kulture manjina, Turističke organizaicje Podgorica; partnera – Crnogorske Kinoteke, KIC “Budo Tomović”,  sponzora i medijskih sponzora.

Festival se prvi put nakon dvanaest dodina organizuje dok je konkurs Ministarstva za prosvjetu, nauku, kulturu i sport za savremeno stvaralaštvo u toku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + 9 =