Trio ARDOR, Simo Šišević i Luka Perazić večeras na „Ljetopisu“

25.07.2023.


U Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 21h, u okviru selekcije Muzičkog programa, večeras će nastupiti trio „Аrdor“ sa gostima.

Ovaj kamerni sastav čine Žana Lekić (flauta), Nataša Popović (klavir) i Mladen Popović (violončelo). Kao gosti koncerta triju će se pridružiti i mladi barski muzičari Simo Šišević (klavir) i Luka Perazić (violina).

Žana Lekić je redovni profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, diplomirala je 2000. godine u klasi prof. Ljubiše Jovanovića, a magistrirala 2003. Pedagošku karijeru je započela 2000. godine na Muzičkoj akademiji, a uporedo se bavi i pedagoškim radom u školama „Vida Matjan“ u Kotoru, u muzičkoj školi u Bijelom Polju, „Dara Čokorilo“ u Nikšiću a u Muzičkoj školi „Savo Popović“ na Cetinju osniva prvu klasu flaute 2006. godine. Njeni studenti su dobitnici brojnih republičkih i međunarodnih nagrada. Redovni je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori i regionu u kategoriji flaute i kamerne muzike. Posebnu pažnju posvećuje muzici savremenih crnogorskih kompozitora i muzičkom nasljeđu Crne Gore. Bila je član je Crnogorskog simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja 2007. do juna 2015. godine. Trenutno je angažovana kao profesor flaute u muzičkoj školi u Tivtu.

Nataša Popović je diplomirala klavir na Muzičkoj akademiji u Podgorici 1995. godine u klasi prof. Vladimira Bočkarjova. Tokom studija dobitnik je „Plakete“ Univerziteta Crne Gore, kao i „Decembarske nagrade“ iz oblasti umjetnosti. Specijalističke studije iz Kamerne muzike završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Uroša Pešića, a magistarske studije iz Kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi red. prof. Čedomira Nikolića. Uporedo sa koncertriranjem bavi se i pedagoškim radom. Na seminarima kamerne muzike u Crnoj Gori, Holandiji i Italiji u okviru projekta ERASMUS+ bila je mentor i izvođač. Redovni je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori i regionu u kategoriji kamerne muzike. Trenutno radi kao vanredni profesor, predmet kamerna muzika, na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Mladen Popović je diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Podgorici, u klasi prof. Jurija Sotnjičuka. Jedan je od osnivača trija „Camerata montenegrina“ 1995. godine sa kojim je imao veliki broj nastupa na eminentnim nacionalnim i međunarodnim festivalima. Usavršavanje iz oblasti kamerne muzike Popović nastavlja na specijalističkim studijama u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi red. prof. Uroša Pešića, a titulu magistra na gudačkom odsjeku, smjer violončelo, stiče 2003. godine na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Redovan je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori i regionu u kategoriji violončela i kamerne muzike. Trenutno radi kao profesor violončela u JU UŠMB „Vasa Pavić“ i na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Simo Šišević je crnogorski pijanista koji je student magistarskih studija na Kraljevskom muzičkom koledžu („Royal College of Music“) u Ujedinjenom Kraljevstvu kao i na Accademia del Riddoto u Italiji. Pobjednik je mnogih državnih i međunarodnih takmičenja i dobitnik mnogih nagrada i do sada je nastupao u svojoj domovini, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Albaniji i bio učesnik festivala kao što su „Barski ljetopis“, „Kotor Art“, „Grad teatar“ Budva, KIC „Budo Tomović“, Ljetnji kamp za kamernu muziku na Ivanovim koritima. Ostvaruje se kao kamerni muzički umjetnik kroz trio „Birziminium“, ali i kroz saradnju sa drugim kolegama i ansamblima.

Luka Perazić je crnogorski violinista koji ove godine završava osnovne studije u „Guildhall School of Music and Drama“ u klasi profesora Krzysztofa Smietane, a od sljedeće školske godine pohađa svoje master studije na istom konzervatorijumu, kao dobitnik pune stipendije. Stalni je polaznik Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima. Koncerte održava često u inostranstvu i u Crnoj Gori, kao kamerni, orkestarski i solo-izvođač.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + 3 =