U Akademiji nauka Albanije, Zuvdija Hodžić uručio nagradu „Teuta“ Dževahiru Spahiu


U jednoj skromnoj ceremoniji zbog mjera Covida 19, istaknutom albanskom piscu akademiku Dževahiru Spahiu u Albanskoj akademiji nauka dodijeljena je nagrada „TEUTA“ za životno djelo. Nagradu koju dodjeljuje regionalno udruženje pisaca „TEUTA“ u okviru prekogranične književne manifestacije „Alpske Muze“ uručio je prethodni laureat ove nagrade Zuvdija Hodžić, koji je ovom prilikom kazao da: “”TEUTA” je pala u pravim rukama i veoma sam srećan što se Dževahirova pjesma danas govori i na crnogorskom, zahvaljujući prevedenoj knjizi “Moji dugovi”, kojoj smo urednici ja i Brković”.

Prisustvovali su i poznati pisci Bardhyl Londo, Dimitrov Popoviq, Sadik Bejko, akademik Emil Lafe, Dhurata Hamzaj, odnos za javnoscu Akademije nauka Albanije, Dževahirova supruga Marjeta, kao i sin dr. Orgesi, koji se zahvalio za nagradu „TEUTA“, prevedenu knjigu “Moji dugovi”, koja stvara mostove saradnje fizičkog i duhovnog sjedinjenja”.
Pjesnikinja i novinarka Ajeta Beqiraj, predsednica “TEUTE”, rekla je: „Zahvaljujući doprinosu institucie i prijatelja pisaca u trojku Kosovo-Albanija-Crna Gora, “TEUTA“ je uspjela da kruniše i 8. izdanje „Alpske Muze“. A dati nagradu “TEUTU” naujuglednjim piscima mi dajemo počast nasim laureatima njima i samoj sebi.“

Karavan Pisaca “Alpske Muze” od 2013. god. je svojim aktivnostima prosao 18 opština Kosova, Crne Gore i Albanije do Bukurešta, četvorodnevnom turnejom „Pisci lobiraju za Kosovo“, god.2014. a dosadasnji laureati Nagrade „TEUTA“ za životno delo su istaknuti pisci albanske i crnogorske književnosti: Jevrem Brkovice (Rugova 2013); Dritero Agolli (Risan 2014); Ramiz Kelmendi (Bajram Curr 2015); Miraš Martinović ((Junik 2016); Moikom Zeko (Tuzi 2017); Nazmi Rrahmani (Kruja 2018); Zuvdija Hodžić Berisha (Prizren 2019), kao i dostojni laureat Dzevahir Spahiu, kome je nagrada dodeljena u Petnjici (Crna Gora a uručena u Akademiji nauka Albanije.

Prvo izdanje prekogranične književne manifestacije „Alpske Muze“, odrzanoj u Peći, Klinu, Petnjici i Tirani, podržali su Ministarstvo kulture, omladine i sporta Republike Kosovo, opština Peć i opština Petnjica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × four =