U Enciklopediji naučne fantastike – Pekić, Vuković, Vukanović

 

 

U Enciklopediji naučne fantastike

PEKIĆ, VUKOVIĆ, VUKANOVIĆ

 

Kada se prije 22 godine pojavilo prvo izdanje Enciklopedije naučne fantastike, tada četvrto te vrste u svijetu, bila je hit na tadašnjem Sajmu knjiga u Beogradu. Autor, već tada (iako mlad) Zoran Živković je važio za najboljeg, ne samo jugoslovenskog, nego i evropskog poznavaoca svjetske  fantastike. Sada, poslije toliko godina pojavilo se drugo izdanje Enciklopedije. Među svjetskim autorima iz oblasti fantastike (književnosti, filmu, muzici, slikarstvu) pojavila su se i tri autora iz Crne Gore Borislav Pekić, Čedo Vuković i Slobodan Vukanović.

Borislav Pekić je objavio tri romana sa motivima sf žanra. U „Besnilu“ riječ je o iznenadnoj epidemiji novog, brzo širećeg soja opake bolesti na londosnkom aerodrumu Hitrou.U romanu „1999“, čiji podnaslov glasi „Antropološka povijest“, gradi se dikovska antiutopijska alegorija o neodredljii osvosti granica što razdvajaju ljude, robote i androide, dok se u „Atlantidi“ na originalan način varira klasični sf motiv.

Romani Čeda Vukovića namijenjeni su najmlađim čitaocima. Pored „Svemoćnog oka“ i „“Halo nebo“, najviše izdanja je doživio roman „Letjelica profesora Bistrouma“, koji je bio i dio školske lektire. Na osnovnom sf fonu javljaju se elementi epske i folklorne fantastike.

 Slobodan Vukanović je jedini jugoslovenski sf pjesnik zastuplje u Enciklopediji. Objavio je knjige : „Ljubibiće“, „Zvjezdano perje“, „Snimci kasete brodskog dnevnika“, „Svemirska seoba Montenegro“. Poslije 2000. godine objavljuje i knjige „Devet ajkula u Montenegro gradu“, „Ana i sedam robota“ i „Djevojčica sa glavom pomorandže“. Autor Enciklopedije Zoran Živković, između ostalog piše: „Glavna osobenost Vukanovićevog pjesničkog prosedea jeste efektan spoj tehničke žanrovske simbolike i lirskog miljea, sa povremenim parodijskim tonovima.

Zoran Živković, tadašnji autor, već kultne Enciklopedije naučne fantastike, danas je najprevođeniji srpski pisac.