U Kotoru promocija knjige “Tragovi prošlosti Crne Gore”, B. Šekularca

Matica crnogorska Ogranak Kotor i
Pomorski muzej Crne Gore Kotor
organizuje predstavljanje knjige

TRAGOVI PROŠLOSTI CRNE GORE

Srednjovjekovni natpisi i zapisi u Crnoj Gori od VIII do XVI vijeka

autora Božidara Šekularca


Učestvuju: Vesna Vičević, magistar pomoćnih istorijskih nauka; Mileva Pejaković Vujoševi, predśednica Ogranka Matice crnogorske Kotor i autor Božidar Šekularac. Medijator programa Jasna Jeknić Stijhović, sekretar Ogranka Matice crnogorske Kotor.

Kotor, Pomorski muzej Crne Gore, Trg Bokeljske Mornarice 391, utorak, 27. jun 2023. godine u 19.30h

Istraživački rad prof. dr Šekularca objedinio je naučne rezultate koji se odnose na srednjovjekovne natpise i zapise iz Duklje, Zete i Crne Gore od kraja VIII do XVI vijeka. Knjiga je podijeljena u dvije cjeline – Natpisi i Zapisi, pisane latiničnim i ćiriličnim pismom, hronološki razvrstane. Tekstovi su prevedeni na savremeni crnogorski jezik, a knjiga sadrži i ilustracije spomenika. 

Autor knjige polazi od stava da malo država u svijetu, među njima i Crna Gora, ima toliko spomenika duhovne i materijalne kulture. Upravo  natpisi i zapisi predstavljaju prvorazredne izvore za istoriju zemlje i naroda. 

Istaknuti crnogorski istoričar i naučni radnik prof. dr Božidar Šekularac, autor je preko 30 knjiga i 400 naučnih radova. Svojim studijama je donio i dao tumačenje važnih dokumenta iz crnogorskog srednjovjekovlja. Autor je značajnih knjiga o crnogorskoj pismenosti i štamparstvu XV i XVI vijeka, a u njegovom naučnom radu posebno mjesto zauzimaju knjige o crnogorskim dinastijama Vojislavljević, Balšić i Crnojević. Nosilac je brojnih državnih priznanja i nagrada, a 2019. godine je dobio i Trinaestojulsku nagradu, najveće državno priznanje, za knjigu „Crna Gora u doba Crnojevića“.

Knjiga donosi i daje objašnjena 71 natpisa i 32 zapisa, spisak literature i registar, na ukupno 395 strana. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + fifteen =