U Kraljevskom pozorištu Zetski dom premijerno izvedena predstava Noć

 

 

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom sinoć je premijerno izvedena predstava Noć, u režiji makedonskog reditelja Andreja Cvetanovskog, a publika je ovacijama pozdravila legendarnog Petra Božovića koji je maestralno odglumio lik Draga u, kako su svi sinoć govorili, odličnoj drami crnogorskog pisca Aleksandra Radunovića. Ovacije iz prepunog gledališta za ansambl koji čine i: Ana Vujošević, Nikola Perišić i Marko Todorović. Prijateljstvo i emocije, obilježili su veče otvaranja MIT festivala.

 

 

„Moji utisci se odnose na publiku. Malo smo strahovali od reakcija zbog teme, ali vidim da je sve duhovito i emocionalno, ne znam da li su sve to moji navijači, ali bilo je na kraju nekih frenetičnih pojava. Drago mi je što sam ponovo na Cetinju poslije deset godina, čak i oni koji me nisu voljeli u međuvremenu su me zavoljeli, čovjek kao biće želi da bude voljen, a ja sam dosta toga doživio na Cetinju“, kazao je nakon premijere proslavljeni glumac Petar Božović.

„Utisci su predivni, igrati pred prepunim Zetskim domom, stajati sa svima njima na sceni. Napravila se sjajna atmosfera, izvukli smo ono pravo iz teksta, publika je to prepoznala. Mislim da se desila apsolutna igra na sceni“, kazao je glumac u predstavi Marko Todorović.

„Dobri su utisci, pogotovo što je ovo premijera, koja je prokleta, za glumce. Srećom, oni su večeras dobro ušli u predstavu, krenulo je sve kako treba. Svi smo imali tremu, pogotovo na Cetinju, emocionalno sam vezan za Cetinje, tu imam neku odgovornost. U toku proba smo postali prijatelji. Radunovićev tekst je jako dobar, provokativan, ali niko od nas nije shvatio da to bude priča o homoseksualcima, već o porodici, o rasulu jedne porodice. Zato je tu na kraju muška tužaljka, maestralna gluma Petra Božovića, jer to je od Grka do Rusa najteže kada žalite nekog živog, kada kuća nema biljega, i zato je dobila neki tragični oreol“, kazao je čuveni dramaturg Božo Koprivica.                                                                                                      

Porodica određuje čovjeka i ne čudi što je  upravo kao takva prisutna u dramama od  Sofokla i Euripida, Šekspira i Molijera, do ruske književnosti. U grčkoj mitologiji, otrac ubija kćerku, sin oca, žena muža. Dramaturg ove predstave ističe da je „kriza zapravo u prijateljstvu“, prijateljstvu koje je najvažnije i u ljubavi, zapravo svakom ljudskom odnosu. Imamo i krizu kada je riječ o stidu, smatra on. „Civilizacija počiva na stidu, a mi smo izgubili svaku vrstu stida. Stid je važan kao estetska pojava, kao razumijevanje, kao ruka ruci. Stid je ljubav“, smatra Koprivica. U ovoj priči o porodici, postoji crnogorski specifikum da se prećutkuje istina do samog kraja. Ipak, Noć, iako ima crnogorski dah, nije samo ovdašnja priča,  jer slobodu je nateže naći u porodici, to je tako svugdje. 

 

 

„Veoma sam zadovoljan, sve reakcije koje smo očekivali smo dobili, i više od toga. Ja sam iz Makedonije, dolazimo iz istog socijalnog miljea, mada je Crna Gora posebna, ima ta crnogorska specifičnost u ovoj priči, ali je istovremeno ona i univerzalna“, izjavio je reditelj Andrej Cvetanovski. 

„Ono što je mene natjeralo da razmišljam o pisanju ovog teksta je hipokrizija u kojoj živimo, stvari koje svi znamo, ali o njima ćutimo. Tabu teme koje mnoge ljude koji su žrtve tjeraju da, ili bježe odavde ili da žive nekim katastrofalnim  životima. Bavio sam se onim što smo mi zapravo. Čini mi se da o mnogim stvarima ćutimo, a pravimo se da je sve u redu. Čuvanje porodice do sada je podrazumijevalo da se jedan čovjek ili žena pitaju o svemu. Ko god izađe iz tih pravila mora da ode. Porodica je komplikovana, djeca se u jednom trenutku bune, to je vječita borba. Porodica je kompleksna stvar i odražava međuljudske odnose u društvu, odatle nosimo najvažnije stvari. Nisam siguran da smo sačuvali porodicu, niti  sam siguran da smo ikad imali pravu porodicu“, kazao je tekstopisac Aleksandar Radunović.

Porodica, kao važan intimni i globalni fenomen, okosnica je Noći, ali je i centralni fokus za ukupnu sezonu 2017-2018. u Kraljevskom pozorištu Zetski dom. Muziku za predstavu Noć komponovao je Rambo Amadeus, scenografiju  potpisuje Sergej Svetozarev, kostimografiju  Lina Leković, a dizajn svijetla Milčo Aleksandrov. Reprizno igranje je na repertoaru u petak 15.septembra, a u nastavku MIT-a već u subotu veče, 16. septembra na repertoaru je Trudna priča, Teatra Komedija iz Skoplja, u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović. Ova predstava obilježila je prethodnu teatarsku godinu u Makedoniji, kada je briljirala na 52. nacionalnom pozorišnom festivalu “Vojdan Černodrinski”. Ovaj komad, nastao po savremenom makedonskom tektu Blagice Sekulovske, proglašen je za najbolju predstavu u cjelini, a 16. juna u Prilepu, ansambl je imao veliki rezlog za slavlje osvojivši još četri nagrade, i to za: najbolji tekst- Blagica Sekulovska; Najbolju glavnu žensku ulogu- Jelena Žugić za ulogu dr Kate; Najbolju mušku epizodnu ulogu- Žarko Dimoski, za ulogu Boška; Najbolju žensku epizodnu ulogu- Eva Skenderovska- za ulogu Nede. Zvanično najbolju predstavu na festivalu koji predstavlja presjek ukupne makedonske teatarske scene, žiri  je ocijenio kao djelo vrhunskog kvaliteta.      

 

      

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × one =