U Libanu dodijeljena književna priznanja „Nadži Naman“

 

 

U LIBANU DODIJELJENA KNJIŽEVNA PRIZNANJA „NADŽI NAMAN“

Među dobitnicima i Veljko Rajković, satiričar iz Podgorice

 

 

Iz Libana je stigla vijest da su dodijeljena književna priznanja „Nadži Naman“ za 2013. godinu. Od 1362 autora, Veljko Rajkovic 2nagrađeno je njih 54, među kojima je i Veljko Rajković, satiričar iz Podgorice. Iz okruženja nagrađeni su: Vesna Denčić – Beograd, Srbija; Ilija Marković – Novi Sad, Srbija, Ekrem Macić – Konjic, BiH, Lidija Pavlović Grgić – Mostar, BiH i Miroslav Kirin – Sisak, Hrvatska. Marković je dobio priznanje za ukupno stvaralahtvo u satiri, a ostali za ispoljenu kreativnost u satiri – Veljko Rajković, Vesna Denčić, Ekrem Macić, onosno u poeziji – Lidija Pavlović Grgić i Miroslav Kirin.

Ostali dobitnici priznanja su iz: Rumunije, Libana, Maroka, Egipta, Alžira, Kine, Iraka, Francuske, Turske, Sirije, Albanije, Jordana, Hrvatske, SAD, Južnoafričke Republike, Singapura, Norveške, Belgije, Češke, Njemačke, Meksika, Australije, Palestine i Bugarske.

Književna nagrada „Nadži Niman“ ustanovljena je 2002. godine i dodjeljuje se za književno stvaralaštvo koje svojim sadržajem i stilom ispunjava visoke estetske kriterijume i doprinosi razvijanju osnovnih ljudskih vrijednosti.

Tokom jula biće objavljen Godišnji zbornik sa izborom iz stvaralaštva nagrađenih autora na engleskom, francuskom i arapskom jeziku.

Rajkovićevih 30 aforizama prevedeni su, početkom ove godine, na italijanski jezik i objavljeni na jednom od najprestižnijih evropskih portala za aforizme AFORISTICA MENTE (AFORISTIČKI UM), čiji je vlasnik i urednik Fabricio Karamanja, poznati italijanki naučnik, pisac i aforističar.