U Omladinskom kulturnom centru Zabjelo izveden performans „Kolektivna dijagnoza“


Performans “Kolektivna dijagnoza” izveden je 21. i 22. decembra u Omladinskom kulturnom centru Zabjelo, kao rezultat dvomjesečnog kursa koreodrame koji je vodila dramaturškinja i performerka Teodora Kipa iz Koreodramskog studija “Žiža”.

Koncept performansa su zajedničkim radom tokom kursa kreirale učesnice: Ljiljana Davidović, Vanja Žižić, Nikolina Vukčević, Sofija Milović, Bojana Moškov i Teodora Brajević u režiji mentorke Teodore Kipe.

 „Performans „Kolektivna dijagnoza“ je multimedijalna izvedba nastala kombinacijom raznih umjetničkih formi, koja najviše podsjeća na eksperimentalni teatar.

Nakon odabira teme- uticaj medija na savremeno društvo, svako je imao zadatak da kreira svoj mali svijet u odnosu na temu. Omladinski kulturni centar Zabjelo pružio je priliku mladim ljudima zainteresovanim za umjetnost da kreativno izraze aktuelne probleme u društvu.“ – kazala je rediteljka Teodora Kipa.

„Iako smo kao društvo već duboko u tehnološkom blatu zavisnosti, opet se nadam da bi ovaj performans mogao nekoga da natjera da se zbog pronalaska u njemu – probudi. Upravo je kolektivna dijagnoza to što smo zanemarili sebe i svijet oko nas. Glava ka dolje je postao način života. Drago mi je da sam dobila priliku da u sklopu projekta OKC Zabjelo isprobam i ovaj način izražavanja, koji sam do sada isključivo posmatrala iz publike“ rekla je jedna od učesnica Bojana Moškov.

Osnivač Omladinskog kulturnog centra Zabjelo Vladan Đurišić je kazao da je performans još jedna od aktivnosti OKC-a kroz koju mladi mogu da budu ne samo konzumenti kulturnih sadržaja već i njihovi kreatori. „Pozivamo sve mlade kojima nedostaje prostor u kome mogu izraziti svoju kreativnost na bilo koji način da dođu u Omladinski kulturni centar Zabjelo ili da nam se obrate putem Facebook stranice i Instagram profila. Naš prostor je otvoren za sve, a najkvalitetnije druženje kojeg čini se nedostaje u našem društvu jeste upravo kroz zajednički rad, a naročito ako je kreativan“ zaključio je Đurišić.


Performans je realizovala NVU ,,Mali prst” u okviru projekta “Kreativno druženje mladih sa Zabjela” podržanog od ReLOaD2 programa, koji finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu s 15 lokalnih samouprava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 2 =