U Risnu otvoren prvi Festival etnološkog filma


U organizaciji NVO ‘’Medaur’’ Risan – Društvo za njegovanje kulturne baštine Risna,  sinoć je holu OŠ ”Veljko Drobnjaković” otvoren prvi Festival etnološkog filma – RISAN 2022.

Na programu su bila tri filma  i to: MIR SVIMA Elizabete Koneske iz Makedonije (2007), LU-LU-LU Predraga Todorovića iz Srbije (2019) i DA ZAKITIM MRAMOR CVIJEĆEM Sare Stijović iz Crne Gore (2021).

U ime organizatora, prisutne je pozdravila Jelena Čečur koja se najprije izvinila publici zbog promjene planirane lokacije usljed vremenskih neprilika i zahvalila upravi OŠ ”Veljko Drobnjaković” koja je prepoznala značaj Festivala za Risan i ustupila svoje prostorije na korišćenje.

”Ovogodišnje izdanje Festivala je revijalnog karaktera i pripremljeno je na osnovu selekcije filmova režisera Vladimira Perovića bez čijeg angažovanja ovaj Festival ne bi ni postojao, te mu se u ime organizatora zahvaljujem na predanom radu i zalagnju čiji je rezultat bogat program od 10 filmova reditelja iz 8 zemalja i to – Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Australije, Irana i Nepala” istakla je Čečur i dodala da je ova manifestacije okupila filmske stvaraoce, folkloriste, antropologe i etnografe.

”Dakle, okupili smo stručnu javnost s ciljem da prezentovanjem njihovog stvaralaštva, ali i u interakciji sa publikom, damo svoj doprinos unaprjeđenju stvaralaštva i njegovanju kulturnog nasljeđa” navela je Čečur, dodavši da je prirodno da sam karakter Festivala doprinese domaćem stvaralaštvu, probudi ambicije domaćih autora da se više bave etnološkim i antropološkim filmom i ohrabri istraživačke i stvaralačke pristupe u etnološkim filmovima.

Čečur je kazala da je želja organizatora da ova kulturna manifestacija postane tradicionalna.

”Ulagaćemo posebne napore kako bi unaprijedili organizaciju Festivala, kroz održavanje predavanja, radionica, seminara, ali i kroz pokretanje inicijativa kako za različita etnološka/antropološka i dokumentarna istraživanja, tako i za filmsko stvaralaštvo i stručno izdavaštvo”, pojasnila je Čečur i istakla da je posebno raduje što je ovaj Festival pokazao da Risan ima drage sugrađane i entuzijaste uvijek spremne na podršku i doprinos u skladu sa svojim mogućnostima kako Udruženju tako i ovom Festivalu.

”Sva dosadašnja dešavanja u organizaciji NVO ‘’Medaur’’ Risan, pokazali su da duh zajedništva postoji i ljubav prema Risnu živi, ali i da ovo mjesto koje je istorijski i turistički biser naše države svakako zaslužuje više ulaganja i angažovanja za njegov razvoj od strane institucija i ustanova kulture ove države” zaključila je Čečur.

Publici se obratio i selektor Festivala, reditelj Vladimir Perović, koji se najprije zahvalio publici na podršci.

”Tu podršku iskazujete na svakom koraku, a dvije probne projekcije koje smo proteklih mjeseci organizovali – ”Običaji svijeta” i ”Muzika svijeta”, su to i pokazale” naveo je Perović i potom se zahvalio i gostima Festivala koji su došli da sa publikom podijele svoje slike svijeta, da o njima diskutuju i nakon toga učine da svi budu bogatiji. Perović se zahvalio i Opštini Kotor na povjerenju u organizaciju i njihovoj finansijskoj podršci ovom projektu.

”Risan kao najstariji grad u Boki zaslužuje da nastavi svoju dugovjekovnu razmjenu sa svijetom, a jedan od vidova razmjene sa “bijelim svijetom” je i ovaj Festival – svijet nama, mi svijetu”, kazao je Perović i istakao da je ovo festival komunikacije i razmjene.

”S jedne strane su autori filmova i mi kao organizatori Festivala, a sa druge strane ste vi – pažljiva i otvorena publika” istakao je Perović i pozvao publiku da aktivno učestvujete i da  sa gostima razgovara i podijeli svoja razmišljanja i osjećanja o onome odgledanom.

”Ubjeđen sam da ćemo nakon svakog odgledanog filma biti bogatiji jer smo prema svijetu otvoreniji, a da ćemo naše goste zajedno upoznati se tradicijama i kulturama naših krajeva koji će opet te doživljaje, saznanja i utiske ponijeti u svijet sa stavom da maleni i za neke daleki Risan jeste dio svjetske kulture”, zaključio je Perović.

Publici se obratila i rediteljka Elizabeta Koneska iz Makedonije, čiji film ”Mir svima” je otvorio Festival. Ona je kazala da je o ljepoti Risna i njegovom krajoliku naučila dosta kroz filmove Vladimira Perovića” i dodala da je plivajući u risanskom zalivu pomislila ”ovo je Božja ljepota”. Koneska je potom predstavila svoj film kazavši da je on snimljen u centralnom dijelu Makedonije prije dosta godina, ali da se stanje nije mnogo promijenilo i da tamo i dalje traje taj viševjekovni suživot i razumijevanje različitosti koje je ona u filmu zabilježila.

Večeras u 20 časova na programu su četiri filma: SUSRET Reza Majlesiija iz Irana (2017), ZAVJET Mladena Ivanovića iz Crne Gore (2023), POSLEDNJE RABADŽIJE Novaka Knežića iz Bosne i Hercegovine (2018) i MI SMO GLASNICI Davida Fedele iz Australije (2018). Projekcije će se održati u dvorištu palate Ivelić.

Zbog vremenskih uslova predavanje na temu risanskih običaja, kao i radionica pripreme svadbenih darova – konjestra i gvantijere, umjesto planiranog drugog festivalskog dana, održaće se u subotu u 18 časova u ulici Gabela u dvorištu nekadašnje kuće Bjeladinovića. Predavačica je etnološkinja Mileva Pejaković Vujošević.

U subotu, 3. septembra u dvorištu palate Ivelić u 20:00 časova, biće prikazani sljedeći filmovi:

CIPOVKA Jelene Vukmanović iz Srbije (2018), SAKREŠTAN Luke Klapana iz Hrvatske (2017) i RAŠČARANI BIOSKOP slovenačke režiserke Eve Pivač i režisera Matjaž Pintera iz Nepala. Nakon projekcije slijedi ceremonija zatvaranja i dodjela zahvalnica i prigodnih poklona učesnicima.

Planirano je i gostovanje Festivala za 4. septembar u Morinju ispred Doma omladine u 20 časova kada će biti prikazana dva filma iz selekcije ovogodišnjeg izdanja Festivala, kao i film ”Ubajka” Vladimira Perovića ovjenčan sa puno nagrada i govori upravo o selu koji se nalazi u zaleđu Risna i Morinja.

Podsjećamo, ovaj projekat je finansiran sredstvima Opštine Kotor kroz Program kulturnih manifestacija za 2022. godinu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + 4 =