U Rožajama otvorena izložba “Ženska narodna nošnja rožajskog kraja”

 

rozaje-1

 
 

Aleksandar Dajković, direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture otvorio je sinoć izložbu “Ženska narodna nošnja rožajskog kraja” u Zavičajnom muzeju „Ganića kula“ u Rožajama.

 

aleksandar-dajkovic

 

Na otvaranju izložbe je govorio i Ejup Nurković, predsjednik Opštine Rožaje.

zenska-narodna-nosnja-iz-ganica-kule-u-rozajamaIzložba je dio programa manifestacije „Dani evropske baštine 2016“, međunarodne inicijative u kojoj Crna Gora učestvuje već devet godina, uz podršku Ministarstva kulture.

zenska-narodna-nosnja-iz-ganica-kule-u-rozajama-2Otvarajući izložbu “Ženska narodna nošnja rožajskog kraja”, direktor Aleksandar Dajković je istakao da se njome na posredan način ukazuje na najveću vrijednost tog područja – kulturnu heterogenost koja je, kako je rekao, vremenom izrasla u multietnički sklad, kao dio šireg multietničkog sklada Crne Gore.

„Baštineći takve vrijednosti, narod rožajskog kraja svoje duhovno, nematerijalno bogatstvo i posebnost prenosio je, prirodno, i na materijalno, o čemu svjedoči jedinstvena grupa eksponata u vidu ženske narodne nošnje, koja predstavlja egzemplar skladne isprepletanosti različitih kultura“ rekao je Dajković. On je dodao da segmenti naše materijalne kulturne baštine kakve su u Rožajama izložene nošnje, podsjećaju na suštinske vrijednosti koje posjedujemo, dajući poseban doprinos razumijevanju kulturoloških posebnosti i razlika koje crnogorski narod čine bogatim. „Upravo su to temelji na kojima čvrsto stoji multikulturalnost Crne Gore, čemu grad Rožaje daje poseban doprinos“, rekao je Dajković.

Izložba “Ženska narodna nošnja rožajskog kraja” će biti otvorena destak dana, a ulaz na sve programe u okviru „Dana evropske baštine 2016“ je slobodan.

 

ganica-kula-rozaje-300

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × two =