U toku je izrada monografije hora Stanko Dragojević


Poziv bivšim članovima i prijateljima hora

U TOKU JE IZRADA MONOGRAFIJE HORA *STANKO DRAGOJEVIĆ

Grupa entuzijasta, bivših članova hora „Stanko Dragojević“, pokrenula je projekat izrade monografije tog najstarijeg kulturno umjetničkog društva Podgorice. Dobili su inicijalnu podršku od Sekretarijata za kulturu Glavnog grada, a ovom prilikom pozivaju bivše članove i prijatelje hora, kao i članove njihovih porodica da im pomognu u prikupljanju materijala.  Koordinatorke  projekta Dejana Savićević, Vesna Ćetković Šćepanović, Cica Radović i Mirjana Pješčić kažu da je sav materijal dobro došao, bilo da je riječ o starim fotografijama, isječcima iz štampe, video snimcima, kao i da će se potruditi da kamerom budu zabilježena sjećanja onih najstarijih članova.

Podsjećamo da počeci hora datiraju iz 1880. godine, kada je u Podgorici osnovano Kulturno društvo Čitaonice. Njegova pjevačka sekcija prerasla je u prvo Pjevačko društvo „Branko“, a kasnije je spojen sa Muslimanskim kulturno-prosvjetnim društvom Gajret i Radničkim kulturno-umjetničkim društvom Abrašević. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1945. godine hor ponovo obnavlja rad u Titogradu i dobija ime po svom nekadašnjem članu, revolucionaru Stanku Dragojeviću.

Hor je uvijek njegovao tradiciju klasičnog horskog pjevanja, a na repertoaru je imao mnogobrojne duhovne i svjetovne numera od starih majstora do savremenih kompozitora. Učestvovao je na mnogo domaćih i festivala u okruženju,  u Negotinu, Nišu, Prijedoru, Splitu, Čapljini, i dr. a priređivao je koncerte širom Crne Gore i regiona. 

Kontakt osoba – Dejana Savićević 069588382

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × three =