U Vrbasu provisana knjiga „Crnogorci u Vojvodini – kolonizacija 1945 – 1948“

 

 

U organizaciji Muzejske zbirke Kulturnog centra Vrbas i Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“ 25. februara 2012. godine promovisana  je knjiga „Crnogorci u Vojvodini – kolonizacija 1945 – 1948“ autora Nenada Stevovića i Slobodana Medojevića.

Promociju je u prepunoj sali Muzeja u Vrbasu otvorila njen direktor Dragica Vukotić a o knjizi su govorili istoričar prof. dr Ranko Končar, Marko Špadijer i Novica Samardžić ispred Matice crnogorske i autori.

Fanatičnom posvećenošću autori su obavili misiju koja obično pripada specijalizovanim institucijama a Matica crnogorska je izdavanjem  trotomne publikacije na preko 2100 stranica finalizovala kapitalno djelo od izuzetne važnosti za očuvanje i osvježavanje crnogorske nacionalne memorije.

Publikacija čini bazu budućih istraživanja u cilju razjašnjavanja mnogih fenomena koje je proizveo život crnogorske zajednice u multinacionalnoj Vojvodini, procese prilagođavanja, prožimanja, asimilacije, kao i bazu za istraživanje ostataka tradicionalne kulture crnogorske zajednice  i njene odnose sa kulturama drugih zajednica u Vojvodini.

Odlomke iz knjiga „Mare Nikova“ Olge Opalić i „Miluša Mrgudova“ Milivoja Abramovića govorile su Aleksandra Vučinić i Lukijana Popović članovi Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca.