U Zetskom domu za kraj godine crnogorska premijera regionalne koprodukcije “Nije to to – studije Fausta”


Crnogorska premijera regionalne koprodukcije “Nije to to – studije Fausta”, prema tekstu Simone Semenič u režiji Tomija Janežiča, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, u utorak, 21. decembra 2021. godine s početkom u 20:00h.

Predstava inspirisana Geteovim dramskim spjevom “Faust” nastala je u koprodukciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), NVO Aparat i Međunarodnog pozorišnog festivala MESS iz Sarajeva i Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

U pitanju je istraživački, stvaralački projekat koji je trajao više od godinu dana i bazira se na ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenja mosta – veze između Zapada i Istoka.

“Predstava je napravljena za gledaočevu kontemplaciju, za njegove asocijacije i fantazije. Jeste, tu ima i mita, ima i okolnosti na Balkanu, ima dosta toga… to je i veoma lična predstava, a to je i predstava o svijetu ili o kraju svijeta, o pozorištu i o rušenju pozorišta… ali prije svega tu ima svega što gledalac o njoj vidi i u njoj doživi. U svakom slučaju predstava ne priča priču. Jer ne može da prepriča”, zapisao je reditelj Tomi Janežič.

Dramaturgiju, dizajn zvuka i svjetla potpisuje Tomi Janežič, scenografiju Branko Hojnik, a kostimografiju Marina Sremac. Za koreografiju i saradnju na dramaturgiji bila je zadužena Katja Legin. Asistentkinja režije i za rad na dramaturgiji bila je Mirjana Medojević, dok su asistenti režije Gabrijel Lazić i Benjamin Konjicija.

Igraju glumice iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije: Jelena Laban, Selma Alispahić, Emina Muftić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Maja Ranđić i Dunja Stojanović, uz učešće Benjamina Konjicije i Gabrijela Lazića.

Ulaznice za reprizno izvođenje u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, 22. decembra u 20h i dalje su u prodaji na našoj Biljetarnici radnim danima u periodu 10-13h i 18-20h. Telefon za informacije: 067 428 655.

Prisustvo premijeri i reprizi moguće je uz poštovanje epidemioloških mjera i posjedovanje jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne COVID-potvrde.

Podsjetimo, premijera predstave u Bosni i Hercegovni održana je 7. jula u SARTR-u, nakon čega je svečano početkom septembra izvedena i na otvaranju jubilarnog 60. MESS-a, a u BDP-u 17. i 18. oktobra prošle godine.

(foto: Dženat Dreković)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − seven =