Udruženje ‚‚Bačka kuća” iz Lovćenca – Montenegrina se “Precizno gađa”

 

 

MONTENEGRINA SE ‚‚PRECIZNO GAĐA”…

 

Odnos i‚ “pomoć” Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, kao i ostalih nadležnih državnih institucija prema projektu Montenegrina – natjerali su nas da se oglasimo i izrazimo nezadovoljstvo zbog takve “brige” države. Naše udruženje šalje jedan simboličan iznos od 50€, nadajući se da ćemo na taj način uticati i na sve druge koji mogu i hoće da pomognu, a koji kao i mi dobro znaju da cijene značaj ovog projekta za Crnu Goru, a posebno za nas koji živimo van nje.

Naše udruženje u SO Mali Iđoš, ipak, prolazi nešto  bolje premda je ovo jedna od najsiromašnijih opština – ne samo u Sjeverobačkom okrugu “pa konkursna komisija, nema sluha da nam odobri 0€ (nula eura), ali nikad se ne zna da se i oni neće ugledati na Montenegrinine ‚‚zaštitare”?! A, sada, da predstavimo naše udruženje sa sjevera Bačke.

 

 

UDRUŽENJE “BAČKA KUĆA” LOVĆENAC

 

Udruženje je osnovano krajem 2010, tako da do kraja godine ništa nismo uradili, pa smo pravili plan za narednu godinu.

2011.godina

               – Snimili smo dokumentarni film ĆOPIĆEVA RAJSKA DUŠA (Dubrovačka tajna veza) – uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Bila je to 3. i konačna verzija filma.

              Pokrenuli smo književnu manifestaciju MIŠKOV DAN  (Milivoje, Miško, Abramović -1950-1996.) – jedan je od najznačajnijih lovćenačkih književnika…

 

              – Književno veče ’’DUGO OPRAŠTANJE OD SELINDŽERA“ (Jerome David Salinger- 1919-2010.) Tek je smrt 91-godišnjeg Selindžera mnoge u Americi, pa i znatno šire, podsjetila – da je živio. Njegov kultni roman ’’Lovac u žitu“ – bio je u prvom planu, a p osebno:ranije ili kasnije, misterija će biti razriješena – da l i je usamljeništvo bilo izbor, ili iznuda autora koji je imao dovoljno snage da se suoči sa neprijatanom istinom da je najbolje već napisano i da zbog toga treba zaćutati…’’zaćutao je 1959. (51 godinu)…

              – Dostojevski – 190. Godina rođenja. Obaijestili smo Ruski dom u Beogradu – poslali su nam zahvalnicu i redovno nas pozivaju na njihova kulturna događanja.

              – Andrić – 50 godina od Nobelove nagrade.

              – “Vino u poeziji” – pokrenuli smo 1.manifestaciju: FESTIVAL VINA… (J.J.Zmaj, B.Radičević, Vladislav Petković Dis, Ljubomir Simović, Omer Hajjam, Rade Drainac, Li Tai Pe, Šandor Petefi, B. Hamvaš, Puškin, Blok, Bodler…)

 

Udruženje Bačka kuća 1

Udruženje Bačka kuća 2

Udruženje Bačka kuća 3

 

2012.GODINA

              – Andrić – 120.godišnjica rođenja.

              – Žan Žak Ruso (Jean Jacques Rousseau – 1712.- 1778.)

 – 300.-godišnjica rođenja. Slavila se cijela 2012. A vrhunaac je bio 28.06. na dan 300. godine rođenja. Obilježio je ne samo 18.v. nego i iduće razdoblje zapadne kulture – kasnije poznato kao ROMANTIZAM. Spaljene knjige i progon iz Ženeve, pa je Ženeva tražila ’’oprost grijeha“ – sa velikim naučnim skupom – kao godinu Rusoa, a i francuska vlada odala je priznanje ovom velikanu…

              – Miškov dan – 2. Tradicionalna manifestacija.

              – Pokrenuli samo 1.lovćenančku manifestaciju: NJEGOŠEVI DANI (27. i 28.oktobar)

 

Udruženje Bačka kuća 4

Udruženje Bačka kuća 5

 

Aleksandra Zlatković
Urednik kulturnih programa Udruženja

 

Redakcija Montenegrine se srdačno zahvaljuje Udruženju na saradnji, razumijevanju i upućenim sredstvima.