Udruženje crnogorskih pisaca za djecu – Donijelo odluku Branku Vukoviću nagrada za najbolju knjiguPisac Branko Vuković (1980, Bar) osvojio je nagradu za najbolju knjigu godine za djecu objavljenu u 2020. godini, koju mu je dodijelilo Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade iz Podgorice. Ovo priznanje Vukoviću je pripalo za zbirku poezije „Rajičnjak“, u izdanju „Obodskog slova“ i „Štampara Makarija“.

Ovaj pjesnik se, prema navodima žirija, najmlađoj čitalačkoj publici obraća biranim jezikom, koji se kreće od neologizama do arhaizama, od rječnika savremenih tehnologija do narodnog govora karakterističnog za minula vremena, objedinjujući na jezičkom planu sve ono sa čim se djeca u svakodnevnom životu mogu susresti.

Povodom 50 godina umjetničkog rada i objavljivanja izabranih djela za djecu u 6 tomova, Udruženje je nagradu za životno djelo dodijelilo Šimu Ešiću iz Tuzle (BiH), a priznanja za izuzetan doprinos i razvoj savremene književnosti za djecu dobili su Zoran Penevski i Olivera Jelkić iz Beograda (Srbija).

Ovu odluku donio je stručni žiri u sastavu: prof. dr Milutin Đuričković (predsjednik), prof. dr Draško Došljak i Žarko Vučinić (članovi).

Zbog epidemiološke situacije u zemlji svečana dodjela nagrada je odložena, a priznanja će dobitnicima biti naknadno uručena.

Prilog:
Autor: Boris Bajić
Objavljeno: 02.10.2020.  Pobjeda online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + 9 =