Udruženje “Zajednica Crnogoraca u Albaniji” obilježava 5 godina od osnivanja


Dana 9.11.2023 je udruženje “Zajednica Crnogoraca u Albaniji“ – ZCGA pod pokroviteljstvom gđe. Ružice Rašović i g. Nikole Sudara održalo je okrugli sto povodom 5. godišnjice osnivanja.

Prisutni su bili župan okruga Tirana, g. Afrim Ćendro, predsjednica Odbora za Nacionalne Manjine, gđa. Konstantina Bezianija, predstavnik Uprave za saradnju sa dijasporom i iseljenicima iz Crne Gore, g. Zoran Đukanović, predstavnica Ambasade Crne Gore u Tirani, gđa. Ivana Bulatović, pradstavnik Crnogorske manjine u Albaniji g. Marinko Ćulafić, bivši načelnik Opštine Cetinje g. Aleksandar Kašćelan, predstavnici nacionalnih manjina u Albaniji, direktor izdavačke kuće “Fan Noli“ z. Redzep Hila, pripadnici Crnogorske manjine itd. Tokom aktivnosti predstavljena je knjiga pjesama “Poruke prijateljstva“ gđe. Angelina Kaluđerović.

Prisutnima se obratio savjetnik i predstavnik Uprave za saradnju s dijasporom i imigrantima (USDI) g. Zoran Đukanović.

Uvažena Gen. sekretarko Zajednice Crnogoraca Albanije, g-đo Rašović, Uvaženi Prefekte Tirane, g-dine Ćendro, Uvaženi predstavniče crnogorske nacionalne manjine u Komitetu za nac. manjine Albanije, g-dine Ćulafiću, Uvažena predstavnice crnogorske ambasade u Tirani, g-đo Bulatović,

Poštovani prijatelji,
Dozvolite mi da, prije svega, u ime Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, zahvalim Zajednici Crnogoraca Albanije na pozivu i prisustvu ovom svečanom skupu, a naročito sam počastvovan zahvalnicom, posebno što se ona tiče oblasti saradnje sa našom dijasporom u Albaniji, zemlji koju na svoj poseban način cijenim.

Ovdje smo da obilježimo jedan poseban jubilej, pet godina od osnivanja Zajednice Crnogoraca Albanije, iseljeničkog udruženja po kome se danas prepoznaje dijaspora Crne Gore u ovoj, ne samo geografski, već i po mnogim drugim stvarima nama veoma bliskoj državi.
Pratim razvoj Zajednice Crnogoraca Albanije od njenog osnivanja. Odmah se vidjelo da, ponajviše zahvaljujući njenom osnivaču i višegodišnjem predsjedniku Marinku Ćulafiću, ova zajednica gaji velike ambicije u smislu konsolidacije naše dijaspore u Albaniji, vezujući je za značajne datume i događaje iz istorije Crne Gore (pored državnih praznika, tu je obilježavanje stradanja crnogorskih ratnih dobrovoljaca u I Svjetskom ratu pod lukom Medova, kao i dani Sv. Vladimira Dukljanskog, kod Elbasana).

Takođe, ovo udruženje se nije fokusiralo samo na svoju lokalnu zajednicu, već je intenziviralo komunikacije sa matičnom Crnom Gorom na svim nivoima, kako državnom, tako i lokalnom, odakle je sistematski prikupljalo sve ono što može koristiti našem iseljeništvu u Albaniji. Saradnja je raznovrsna, od osnovne komunikacije sa nadležnom Upravom za saradnju sa dijasporom – iseljenicima i Ministarstvom vanjskih poslova Crne Gore, preko mnogih drugih državnih institucija, do opštinskih samouprava, kao i institucija kulture i crnogorskih kulturnih poslenika koji neprestano prenose duh tradicije i kulture Crne Gore u našu dijasporu u Albaniji.

Odnedavno, ovo udruženje je, prvo među našim brojnim iseljeničkim udruženjima širom svijeta, uspjelo da iskorači na evropski nivo, postavši član FUENa (Federalna unija evropskih nacionalnih manjina) i time potvrdi da i brojno malena Crna Gora i njena manjina u Albaniji kvalitetnim radom može da se nametne evropskim institucijama. Slobodno mogu reći da je danas Zajednica Crnogoraca Albanije naša perjanica po načinu saradnje sa matičnom državom, korišćenju savremenih sredstava komunikacije, modernim pristupom u saradnji sa medijima, obrazovnom strukturom svog članstva i sposobnošću da komunicira sa širom međunarodnom zajednicom.

Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima preko Zajednice Crnogoraca Albanije danas uspješno sarađuje i sa Komitetom za nacionalne manjine Albanije u kome od prošle godine Crnogorce predstavlja Marinko Ćulafić, koji je svoje iskustvo i sistematičnost iz rada u okviru dijaspore Crne Gore u Albaniji prenio i na albanski državni nivo. Budući da imam veliko iskustvo u radu sa našom dijasporom, mogu ustvrditi da danas institucionalno nemamo nigdje u svijetu bolje uvezane aktivnosti između bliskih institucija koje se tiču dijaspore, kao što je slučaj sa dijasporom u Albaniji: Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, Zajednice Crnogoraca Albanije, Komitetom za nacionalne manjine Albanije, kao i vrlo ambicioznom i agilnom Ambasadom Crne Gore u Tirani, na čijem je sada čelu otpravnik poslova Đorđe Janković.

A sve je počelo 2018. godine kad je u stanu Marinka Ćulafića iz Elbasana, potomka crnogorskih ratnika i revolucionara začeta ideja o Zajednici Crnogoraca Albanije.

Preostaje mi samo da još jednom čestitam ovu godišnjicu sa uvjerenjem da će se lijepa priča o našoj dijaspori u Albaniji nastaviti još raznovrsnije, uz veliki doprinos Zajednice Crnogoraca Albanije.
Živjeli!

Na kraju aktivnosti podijeljene su zahvalnice ličnostima iz različitih oblasti za doprinos u realizaciji programa udruženja ZCGA:

1) Żupan Tirane g. Afrim Ćendro 

2) Savjetnik Uprave za dijasporu Crne Gore g. Zoran Đukanović 

3) Otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Tirani g. Đeorđe Janković

4) Predsjedniku FUEN-a g. Loran Vincze 

5) Gradonačelnik Elbasana g. Gledian Llatja 

6) Gradonačelnik Bara, g. Dušan Raičević 

7) Bivši gradonačelnik Cetinja g. Aleksandar Kašćelan 

8) Istaknuti intelektualac crnogorskog porijekla g. Nikola Sudar 

9) Predsjednik crnogorskog udruženja “Alba-Montenegro“ g. Burhan Çuliq 

10) Legende albanske košarke Diana i Sneżana Šoškić 

11) Otac Irine Gega 

12) Portal “Montenegrina”


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + 13 =