Udruženje ZCGA – Aktivnosti povodom praznika Sv. Vladimira Dukljanskog


Udruženje ZCGA je 3. i 4. juna, u saradnji sa Maticom crnogorskom i uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i prognanima Crne Gore (USDI), organizovalo niz aktivnosti povodom praznika Sv. Vladimir Dukljanskog. Uz podršku opštine Elbasan, 3. juna u gradskom pozorištu “Skampa” otvorena je izložba sa fotografijama muralnih ikona svetitelja, koje se nalaze u crkvama i manastirima širom Balkana.

U popodnevnim časovima u hotelu “Imperial” održan je okrugli sto na temu „Sveti Vladimir Dukljanski, kao simbol mira i suživota među narodima Balkana“.  Prisutni su bili predstavnici opštine Elbasan, opštine Bar u Crnoj Gori, Uprave za saradnju sa dijasporom i iseljeništvom (USDI), Matice crnogorske, udruženja Crna Gora iz Skadra, udruženja „Dukljani“ iz Crne Gore itd.

Izložba je 4. juna otvorena u manastiru koji nosi ime Svetog Vladimira u selu Šidžon u Elbasanu.  Nakon liturgije prijatelje iz Crne Gore primio je Mitropolit Elbasana, Špata i Libražda, Njegovo Preosveštenstvo Andon Merdani. Prisutni su bili i gradonačelnik Elbasana, g. Gledian Llatja, zamjeniki Elbasana, itd. Ideator i organizator ove godišnje aktivnosti je osnivač udruženja ZCGA, trenutno predstavnik Crnogorske nacionalne manjine u Albaniji, g. Marinko Ćulafić koji u svom Facebook statusu piše:

“Poklonstvo Svetom Vladimiru Dukljanskom pretvorilo je ovaj praznik u manifestaciju mira, ljubavi i bratstva među narodima Balkana, jedinstvenu u svojoj vrsti!

U Elbasanu od davnina kažu “Ako želiš da opereš svoje grijehe, idi u crkvu Lači, ako si u nevolji i želiš da se izliječiš, idi u Šinđon”.  

Srećan praznik Svetog Vladimira svima!”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 5 =