Udruženje ZCGA obilježava 13. jul


Udruženje “Zajednica crnogoraca u Albaniji“ (ZCGA) održalo je 13. jula, na Dan državnosti Crne Gore, okrugli sto, kao i svake godine, posvećen ovom značajnom prazniku za crnogorski narod. Bili su prisutni predstavnik crnogorske manjine u Albaniji g. Marinko Ćulafić, generalni sekretar Udruženja ZCGA, gđa.  Ružica Rašović, intelektualka crnogorskog porijekla, prijateljica i dobrotvorka udruženja itd.  Ovom prilikom, bilo je riječi o radu i životu istaknutog pisca, istoričara i prevodioca crnogorskog porijekla, 83-godišnjeg intelektualca g. Nikole Sudara.  

U svom uvodnom govoru g.  Ćulafić je, nakon dobrodošlice prisutnima na konferenciji, istakao značaj ovog datuma, koji simbolizuje ne samo Dan državnosti Crne Gore, već i početak antifašističkog rata u Jugoslaviji. Spomenuo je i neke istaknute ličnosti crnogorske manjine u Albaniji tokom godina, među kojima su g. Nikola Sudar koji je bio prisutan na ovoj aktivnosti.

Gospodin Sudar je preveo preko 50 književnih djela najvećih svjetskih pisaca i nagrađivan je mnogim nagradama, među kojima su “Veliki majstor” Predsjednika Republike, nagrada Udruženja “Tirana”, Saveza ruskih pisaca itd. Ova aktivnost se poklopila sa Nedeljom kulture Crne Gore u Tirani.

Ovu aktivnost podržala je Uprava za Saradnju sa Dijasporom i Iseljenicima (USDI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × five =