Ulcinj – Promovisana knjiga poezije ,,Na lijevom ramenu” autorke Dragane Mrkić


U okviru manifestacije ,,Ljetna scena 2021″ u Starom gradu u Ulcinju promovisana knjiga poezije ,,Na lijevom ramenu” autorke Dragane Mrkić, koja je objavljena u izdanju Nove knjige iz Podgorice.

O zbirci poezije profesor i pjesnik Rade Jolić je pisao: ,,Pjesnik je mazohist i paradoks prirode. Kopa, buši, traga, kopni…Traži kičmenu moždinu kamena koja  je tanka, meka, nevidljiva, satkana od želja i svjetla. Pjesme Dragane Mrkić se međusobno dopunjavaju, i u svakoj pjesmi autorka je drugačija, nova i zrelija. Njena metamorfoza je posebno interesantna, i to kada se transformiše od majke u kosmos, pa u ljubavnicu, pa u ženu koja čezne za sigurnošću i toplom tišinom…Ona daje mapu ženskog tijela sa ucrtanom tačkom na prevoju iza koljena gdje se čuju i oživljavaju svi damari i drhtaji želja. Pjesnikinja polusvjesno njeguje jednu sumatraističku ideju. Želi da pronađe bezbjedan i srećan prostor gdje će se učauriti, fetusirati i spasiti od današnjeg vremena….Otuda je i prisutna jedna epska nit, pa možemo vidjeti bogati mizanscen na pozornici života i čekanja života. Da li je mjesto na lijevom ramenu taj njen srećni prostor?” – ocijenio je Jolić.

Stihove na promociji knjige govorio je glumac Jovan Dabović, a gost večeri je bio violinista Ardit Lika. Dragana Mrkić objavila je tri zbirke poezije ,,Previše te ima”, ,,Predugo te nema” i ,,Na lijevom ramenu”.

Organizatori ,,Ljetnje scene 2021″ u Ulcinju su Kulturni centar, Turistička organizacija Ulcinj uz podršku Opštine Ulcinj. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + eight =