UnderhillFest – Program za neđelju


11.06.2023.


U neđelju, 11. juna u 21 sat na na košarkaškom terenu “Dragan Ivanović” u Njegoševom parku u Podgorici, biće prikazan film „Korijen” rediteljke Dore Fodor, koji je u selekciji „7 kratkih”. Autorka u intimnom intervjuu s protagonistkinjom prolazi kroz detaljne faze njenog rijetkog i dugotrajnog hroničnog poremećaja. Želi da postavi pitanja možemo li prema poremećaju i akcijama unutar njega razviti osjećaj empatije ili ga nadvladava osjećaj zgražavanja i nerazumijevanja.

Nakon toga, na, u 21.15 biće prikazan film „Prizvan i pozvan” u režiji Luke Papića i Srđe Vuča. „Prizvan i pozvan“ je, prema riječima autora, tragikomedija o prvim višestranačkim izborima u srpskoj istoriji. Materijal za film je sakupljan je nekoliko godina i obiluje arhivskim snimcima, koji sadrže mahom gostovanja na nacionalnoj televiziji na kojoj su se predstavljali mnogobrojni predsjednički kandidati, sa fokusom na četiri glavna aktera. Film je dio takmičarske regionalne selekcije. Gosti 14. UnderhillFesta su reditelji Luka Papić i Srđa Vučo. Razgovor sa gostima publika će moći uživo da prati i putem društvenih mreža UnderhillFesta i YouTube kanala uz podršku kompanije One.

U 22.30 biće prikazan film „Pomračenje“ Nataše Urban, višestruko nagrađivane autorke dokumentarnih filmova. Rodom iz Zrenjanina, odrastala je u Novom Sadu, školovala se u Bukureštu, a svoju filmsku karijeru je započela u Nepalu, gdje je snimila svoja prva četiri dokumentarna filma. Nakon punih jedanaest godina pauze, snimila je film „Pomračenje“, koje za premisu ima dva pomračenja Sunca u Jugoslaviji, 1961. i 1999. godine nakon bombardovanja SRJ. Ostvarenje je dobilo nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu u Kopenhagenu.

U slučaju nevremena, filmovi predviđeni za Njegošev park, biće prikazani u CKZ Ribnica.     

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + 16 =