UnderhillFest – Program za neđelju 16. jun


U okviru programa „Muzički dokumentarci u Ribnici“ 15. UnderhillFesta, u neđelju, 16. juna u 21 sat u Centru kulturnih zbivanja – Ribnica, biće prikazan film „YU grupa – Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova. Film se prikazuje u okviru vantakmičarske selekcije. Film je neplanirano sniman sedam godina, a montiran duže od dvije godine, a u toj rokenrol sagi je stalo 80 godina života, preko 60 godina sviranja rokenrola, 52 godine postojanja YU grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. Dugometražni dokumentarac „YU grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživjela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici, jer priča prati trojicu braće Jelić (Dragi, Žika i Rade) koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, tokom 1940-ih godina. Gosti 15. UnderhillFesta su reditelj filma Darko Lungulov i Miloš Korać, montažer filma.

Na Terenu „Dragan Ivanović“ u Njegoševom parku u Podgorici, u okviru 15. UnderhillFesta, takođe u 21 sat biće prikazan kratkometražni dokumentarni film „Doline“ reditelja Miljana Vučelića. Tokom tropskog ljeta pratimo sezonu proizvodnje domaćeg duvana u selu nadomak Podgorice. Nakon filma, biće organizovan razgovor s rediteljem.

Nakon toga, takođe na terenu, u 21.30 biće upriličena svjetska premijera filma „Ova dobra zemlja“ reditelja Vladimira Perovića. Film, komponovan iz više različitih priča, minijaturnih vinjeta, svojevrsna je oda planinama, ljudima i njihovim mislima. Postavljen kao neka vrsta uređenog kaleidoskopa, on ima za cilj da izrazi etos planinskih ljudi, načela i vrijednosti kojih se pridržavaju, njihovo trajanje kroz vrijeme i ljepotu njihovog mjesta pod zvijezdama… Nakon filma, prisutnima će se obratiti Vladimir Perović i Ivan Čojbašić, direktor fotografije i producent.  Film se prikazuje u okviru regionalne selekcije.

Sve razgovore sa zanimljivim gostima iz svijeta filma publika će moći uživo da prati putem društvenih mreža UnderhillFesta i YouTube kanala uz podršku kompanije One.

U 23.30, takođe na terenu u Njegoševom parku, na 15. UnderhillFestu biće prikazan film „Čaša neispunjena životom“ Rogiera Kappersa. Film je  tragikomična priča o pedesetdvogodišnjem Rogier Kappersu, koji slijedi svoj san iz djetinjstva: želi da postane poznati ulični muzičar na staklenim orguljama, instrumentu koji je napravljen od čaša za vino.

U slučaju kiše, filmovi predviđeni za Njegošev park, biće prikazani u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.     

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − fifteen =