UnderhillFest – Program za srijedu, 14. jun


U srijedu, 14. juna u 18 sati u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović” u Podgorici u 18 sati, u okviru programa „U fokusu”, koji UnderhillFest realizuje sa Centrom za ženska prava biće projekcija filma „Život kao i svaki drugi“ rediteljke Faustine Cros. Film je u međunarodnoj selekciji. Kombinovanjem porodičnih snimaka koje je snimao njen otac u želji da zabilježi najljepše trenutke porodičnog života i novog, sopstvenog video materijala, u filmu „Život kao i svaki drugi“ rediteljka slika neidealizovani porodični portret. Fokusirajući se na ugao posmatranja svoje majke, koja, odustajući od profesionalnog života zarad brige o porodici godinama polako tone u depresiju, autorka na intimi sopstvene porodice gradi snažan politički stav. Neravnopravna podjela „domaćeg“ rada i  činjenica da žene dan danas moraju da „biraju“ između privatnog i poslovnog života je ogromna prepreka ispunjenju kreativnih potencijala žena. Nakon filma, biće organizovana diskusija u kojoj će učestvovati profesorica Svetlana Jovetić Koprivica i Anita Slijepčević, koordinatorka programa javnog zastupanja Centra za ženska prava.

Na košarkaškom terenu „Dragan Ivanović“ u Njegoševom parku, u 21 sat biće prikazan film “Tvornica filmova” reditelja Silvestara Kolbasa, koji je i gost 14. UnderhillFesta. Film je dio selekcije „7 kratkih“. „Tvornica filmova” je filmski esej o fotografiji, ispričan kroz fotografiju. Tema filma je istraživanje medija: prikazivanje prolaska vremena starenjem samog fotografskog materijala. Polazište filma su c/b fotografije snimljene u zapuštenoj i ispražnjenoj fabrici „Fotokemika“, snimane isključivo na fotografskim materijalima koji su nekad u toj fabrici i proizvedeni. Fotografije su djelimično standardne fotografske reprodukcije, a djelimičmo s vidnom greškom nastalom starenjem materijala. Ali, istovremeno je to priča i o negativnim posljedicama tranzicije, propasti industrijalizacije i radničkog pokreta.

Nakon toga, u 21.25 sati, takođe na košarkaškom terenu, biće prikazan film „Još jedno proljeće” autora Mladena Kovačevića. Ovaj dokumentarni medicinski triler, koji je u regionalnoj selekciji, tematizuje epidemiju variole vere u Jugoslaviji 1972. godine. Tokom desetogodišnje globalne borbe sa variolom verom, jugoslovenska epizoda zapamćena je kao jedno od njenih najstrašnijih i najinspirativnijih poglavlja. Film je imao svjetsku premijeru na prestižnom festivalu u Karlovim Varima 2022. Prikazan je i na festivalima Doclisboa, Rotterdam, Festival dei Popoli, Sarajevo, Beldocs, Human Rights Film Festival u Zagrebu.. Gost 14. UnderhillFesta je reditelj filma Mladen Kovačević.

U 23.05 sati, na košarkaškom terenu, biće prikazan film „Drugi profil“ u režija Armela Hostioua. Film se prikazuje u okviru međunarodne selekcije. Jednog dana Armel Hostiju otkrio je da ima još jedan Fejsbuk profil: lažni Armel sa pravim slikama i mnogo Fejsbuk prijateljica koje žive u Kinšasi. Lažni Armel pozivao je te žene na audiciju za njegov sljedeći film koji bi trebalo da se snima u DR Kongo. Unezvijeren, pravi Armel odlučuje da ode u Kinšasu i pronađe svog dvojnika. Menadžer hotela Petar i jedna umjetnica, Sara, odlučuju da mu pomognu.

U slučaju nevremena, filmovi predviđeni za Njegošev park, biće prikazani u CKZ Ribnica.     

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 5 =