Underhillfest – Program za utorak, 28. septembar

U okviru 12. Underhillfesta, u utorak, 28. septembra u 18 sati u Sali “Gojko Kastratović” Crnogorske kinoteke biće nastavljen program U FOKUSU, koji UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. U 18 sati biće prikazan film “Dan žena” u režiji Dolye Gavanski. Zapanjujuće priče žena rođenih u SSSR-u – pionirki i preživjelih – čije svjedočenje otkriva njihovo iskustvo od Oktobarske revolucije 1917. do danas. Intimno, iznenađujuće, smiješno, bolno i kontradiktorno – “Dan žena” istražuje živote žena koje prolaze kroz grčevitu eru istorijskih i društvenih promjena i pruža jedinstven uvid u ruski feminizam. Nakon filma biće održana diskusija u kojoj će učestvovati Tanja Markuš – koordinatorka programa za kulturu Centra za ženska prava i rediteljka filma Dolya Gavanski koja će se publici obratiti preko video bima.

Na platou Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke, u 20 sati biće prikazan film “Domovine” Jelene Maksimović koja je gošća festivala. Film je premijerno prikazan na festivalu FID Marseille u Francuskoj. Mlada žena otkriva rodno mjesto svoje bake, planinsko selo napušteno tokom Grčkog građanskog rata. Suočena je sa ruševinama i zaboravom. Ljeto donosi njen povratak selu, kao i nagovještaje budućih promjena.

U 21.15, takođe na platou, biće prikazan nagrađivani film “Pejzaži otpora” u režiji Marte Popivode. Film biljleži putovanje kroz sjećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je ubrzo po izbijanju rata uhapšena i deportovana u koncentracioni logor Aušvic.

Nakon toga, u 23 sata biće prikazan film “Insajder” rediteljke Maite Alberdi. Protagonist filma je Serđo – čileanski špijun. Tačnije rečeno, takozvani specijalni špijun – insajder! Izabran je preko oglasa u kome se zahtijevalo da kandidati imaju više od 80 godina, da nemaju problem sa moralnim dilemama i da imaju dobro pamćenje. Naime, Serđa je angažovao privatni detektiv kako bi otkrio da li u domu za stare postoji zlostavljanje na koje sumnja ćerka jedne od korisnica.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 − one =