Utisci sa Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga 2012

 

Sedmi Međunarodni podgorički sajam knjiga održan je u periodu od 07. do 14. maja 2012. godine. Otvaranje Sajma knjiga bilo je 07. maja, a otvorio ga je Tarik Ali, poznati pisac popularnih romana, drama, kolumni i komentara.

Posjetili smo Sajam knjiga i sa dosta fotografija i nešto teksta prenosimo naše utiske i zapažanja. Među brojnim izlagačima, primjetan je značajan nastup izlagača iz Crne Gore. Nastupali su pojedinačno ili su svoja izdanja prezentovali preko Udruženja izdavača Crne Gore i Asocijacije izdavača i knjižara Crne Gore. Kao i prethodnih godina prisutni su bili značajni izlagači iz regiona.

 

 

Veliki broj izlagača, kako domaćih tako i onih iz regiona obezbijedili su raznovrsnu ponudu  starijih kao i najnovijih izdanja. Svaki posjetilac bio je u prilici da pronađe knjigu prema svojim interesovanjima, po zaista prihvatljivim cijenama. Primjetna su bila sniženja, posebno za vikend kao i dan pred zatvaranje sajma.

 

 

Posebno značajnu i interesantnu prezentaciju imala je Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević”. Pored standardnog izložbenog prostora sa svojim izdanjima, Nacionalna biblioteka je pripremila poseban doživljaj za sve posjetioce – izložbu knjiga koje do sad nijesu izlagane na sajamskim manifestacija, od kojih neke potiču iz XVI vijeka.

 

 

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga, svoje štandove je imao i diplomatski kor, odnosno države koje su na nivou ambasada zastupljene u Crnoj Gori.

 

 

Paralelno sa izložbom i prodajom knjiga odvijali su se i ostali sajamski sadržaji kao što su press konferencije, sajamski razgovori, predstavljanje knjiga, javno čitanje, grafička radionica, izložbe, radionica kreativnog pisanja…

 

 

Po onome što smo registrovali prvog dana vikenda, reklo bi se da posjetilaca nije nedostajalo. Posjećenost je bila puno veća u večernjim časovima.

 

 

Razgovarali smo sa pojedinim izlagačima o novim izdanjima i njihovom kvalitetu, trenutnoj situaciji u crnogorskom izdavaštvu, značaju izdavačke djelatnosti kao pratećeg segmenta u oblasti pozorišne, muzičke i drugih oblasti kulturne djelatnosti, posjetama, prodaji knjiga, zanimljivostima i atmosferi na ovogodišnjoj sajamskoj manifestaciji. Kad je riječ o posjeti i prodaji ocjene su različite. Za neke izlagače ovogodišnji sajam je bio korak naprijed u odnosu na prošlu godinu, za druge moglo je i bolje, ali se ipak ne treba žaliti i tome slično. Bilo je mišljenja da ni u ovom vremenu cijena nije presudna, već kvalitet izdanja. Navođeni su primjeri za neka izdanja koja su sa dosta visokom cijenom a prodata su u velikom broju. Ljubaznost osoblja na štandovima, komunikativnost, spremnost kako na ozbiljan razgovor tako i na šalu, ostavljaju pozitivan utisak na posjetioce. Bez obzira na razlitičite stavove povodom nekih pitanja, većina izlagača je mišljenja da je ovakva manifestacija potrebna Podgorici i Crnoj Gori.

 

 

 

Kao i prethodne godine, Međunarodni podgorički sajam knjiga je održan u garaži šoping centra Delta City. Organizatoru ove manifestacije sve pohvale za sadržaje koji su se odvijali na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu.