Uvođenje elektr. osvjetljenja u Crnoj Gori

Miodrag Živković
DEVEDESETPET GODINA OD UVOĐENjA ELEKTRIČNOG OSVJETLjENjA U CRNOJ GORI
Uz jubilej i more svjetlosti


Uz jubilej, 50-godišnjicu vladavine Knjaza Nikole, proglašenje za Kralja, a Crne Gore za Kraljevinu, crnogorska Prijestonica je bila u žiži evropske javnosti. Gosti na proslavi jubileja, bili su oduševljeni ambijentom najmanje Evropske prijestonice. Poseban utisak ostavila je velika građevina, onovremena najveća kuća u Crnoj Gori. Bila je to novoizgrađena Vladina zgrada poznata kao Vladin Dom, gdje je i održano proglašenje i glavna proslava. Ono što je posebno uveličalo ovu impozantnu manifestaciju bilo je uživanje građana Cetinjana u blagodeti koju je pružao tehnološki napredak, uvođenje električnog osvjetljenja. Pripreme su počele već u martu 1910. da bi za jubilej 15. avgusta već došla struja u Vladin Dom, Dvor, zgrade poslanstava kao i privatne kuće. Bile su osvjetljene i glavne ulice u gradu Katunska i Baja Pivljanina. Proslava jubileja trajala je od 15. do 18. avgusta. Vladin Dom, gdje je održana svečanost, bio je već dan ranije osvijetljen raznim sijalicama u boji što je davalo poseban utisak. Prijestoničko glasilo cetinjski Vjesnik 13.marta najavljuje električno osvjetljenje.
Električno osvjetljenje – “Ovih dana je doputovao jedan stručnjak iz Njemačke, koji je otišao na Rijeku (Crnojevića) da prouči snagu Oboda radi uvođenja električnog osvjetljenja na Cetinju. Kako je od velike potrebe, da naša Prijestonica dobije što bolje modernije osvjetljenje, to bismo se radovali ako bi se izradilo da se Cetinje elektrikom osvjetljava, pa ma se i ne moglo iskoristiti snaga Oboda”.
Električno osvjetljenje Prijestonice povjereno je jednoj stranoj firmi. Tom prilikom Cetinjski Vjesnik, 21. maja 1910. donosi:
“Još ove (1910. godine) Cetinje će dobiti električno osvjetljenje koje je povjereno jednoj stranoj firmi, na taj način će se naša Prijestonica snadbjeti najmodernijim osvjetljenjem, što je prijeka potreba bila. Namiještanje kablova za električno osvjetljenje počelo je u ulici Baja Pivljanina.
O tome cetinjski Vjesnik 10. jula 1910. donosi:
“Radi namještanja podzemnih kablova za elektriku u ulici Pivljanina Baja, iskopani su kanali, čime je ova ulica potpuno izolisana što traje već nekoliko dana, čime je saobraćaj jako ometen i svodi se na glavnu Katunsku ulicu, što je takođe veoma nezgodno s obzirom na saobraćaj koji ide po svojim poslovima.
U kratkoj informaciji cetinjski Vjesnik 19. juna 1910. obavještava:
“Instalcije za električno osvjetljenje već su otpočele. Osvjetljenje će biti otvoreno do jubileja (15. avgusta).
Instalacije električnog osvjetljenja su postavljene u glavnim ulicama Prijestonice dok se u Dvoru, Vladinom Domu, poslanstvima i privatnim kućama privode kraju. Cetinjski Vjesnik 3. jula 1910. tim povodom piše Instalacije električnog osvjetljenja:
“U glavnim prijestoničkim ulicama već je otpočelo da se vrši instalacija električnog osvjetljenja. Kopaju se dugački kanali za električne kablove, kojima će se u kuće sprovoditi električna struja. Zgrade stranih poslanstava uvode električnu svjetlost još za jubilej. U Dvoru je već privedena kraju instalacija i samo se čeka da proradi električna centrala pa da se izvrši proba. Vladin Dom takođe dobija električno osvjetljenje. Kako smo izvješteni o jubilarnim danima biće Vladin Dom noću sav električno osvijetljen pomoću sijalica (bile su to sijalice poznate firme Osram, a jedna od tih sijalica i danas se čuva na Cetinju pa se može reći da je to i najstarija sijalica u Evropi) u raznim bojama tako da će velika impozantna građevina noću plivati u moru svjetlosti”,
ističe Vjesnik i dodaje da su cetinjske ulice bile osvijetljene 14. avgusta upravo dan prije početka jubileja. Uspomena na uvođenje električne energije je i transformator iz 1910. koji se nalazi neposredno pored Dvora Kralja Nikole. A svojevremeno je i Beč povodom uvođenja električne energije poklonio Cetinju dva metalna električna stuba koja su bila postavljena ispred Dvora. Takođe, Prijestonica ima i jedinstven muzej elektrotehnike smješten u prvoj termoelektričnoj centrali u Crnoj Gori. Tako je Cetinje, uvođenjem električne energije prije 95 godina, zakoračilo u Evropu i pridružilo se evropskim metropolama koje su uvodile električno osvjetljenje. 


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 4 =