Velimir Ralević – Poetska zbirka “Zubatorepati stvor”

Poštovani pośetioci, evo nas ponovo u svijet đečije poezije. Zahvaljujući gospodinu Velimiru Raleviću, u prilici smo da vam ponudimo još jednu sjajnu knjigu poezije pod nazivom “Zubatorepati stvor”. Namijenjena je đeci, ali smo sigurni da će je rado pročitati i odrasli. Uživajte!

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje ove zbirke sa našeg portala i njeno dalje reprodukovanje u drugim medijima bez odobrenja autora.B I O G R A F I J A

Velimir Ralević je rođen 13. avgusta 1970. u Beranama. Piše djela za djecu i odrasle. Neke njegove pjesme prevedene su na više evropskih jezika. Dio ih je komponovan, izvođen i nagrađivan na mnogim dječjim muzičkim festivalima.
Zastuplјen je u brojnim zbornicima i časopisima, u školskom programu, kao i u 40-ak antologija u zemlјi i regionu.

Objavlјene knjige:
Nebo kuća beskućnika (za odrasle), Novi svet, Priština, 1994.,
Mravinjak u žitnom polјu, Sfairos, Beograd, 1995,
Divni sunovrati, (za odrasle), Sfairos, Beograd, 1996,
Svitac u grlu, Nova Evropa, Beograd, 1997,
Mirišem na lјubav, Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade, Podgorica, 2000,
Zlatni prozor, Interpres, Beograd, 2002,
Tanjini prsti zvone, Interpres, Beograd, 2003,
Brod u žitu, Jedinstvo, Priština, 2006,
Vodeni čvor, (za odrasle), Udruženje pisaca Kosova i Metohije, Kos. Mitrovica, 2007,
Zalјublјeni vitez, JU Centar za kulturu Berane, 2009,
Mjesečarenje na suncu, JU Centar za kulturu Berane, 2011,
Bečkerečka mečka, JU Centar za kulturu Berane. 2013,
Kroz život jurišaj, Pegaz, B. Polјe, 2014,
Prigovor danu (za odrasle) Pegaz, B. Polјe, 2015,
Želim ti reći, biblioteka “D. Tucović“ Lazarevac, 2015,
Slovne igrarije za mlađe i starije, Pegaz, Bijelo Polјe, 2016,
Zvonjava (zbirka kompozicija), B.Polјe, Pegaz 2016,
Pišem joj verse lјuvene (zbirka lјubavne poezije za odrasle), Ratkovićeve večeri poezije, B.Polјe 2017, Panjevanje (za odrasle), Pegaz, B. Polјe, 2018.

Nagrade i priznanja:
Vidovdanska povelјa, Nagrada UKCG za dječju knjigu godine, Prva nagrada za najbolјu dječju pjesmu o rijeci, Prva nagrade na pjesničkim Limskim susretima, nagrada za književno stvaralaštvo “Krilata Seošnica”, tri plakete “Mali princ” (za nominovane knjige), priznanje opštine Berane za ostvarene rezultate iz područja književnosti, međunarodna nagrada za ukupno književno stvaralaštvo za djecu i mlade “Stara maslina”, međunarodna nagrada za stvaralaštvo za djecu “Zlatno Gašino pero”.


Izvodi iz recenzija

ZUBATOREPATI STVOR

Ralevićeve pjesme zastuplјene su u brojnim zbornicima i časopisima, te u preko 35 antologija u zemlјi i okruženju. Pjesme su mu prevođene na više evropskih jezika, dok su neke izvođene i nagrađivane na dječijim muzičkim festivalima.

Pjesme iz njegovog izbora Zubatorepati stvor pune su topline i šarma, u njima je prisutna pjesnikova neposrednost podstaknuta djetetom koje je uspio da sačuva u sebi. U podužoj oskudici svježih glasova, Ralević je s nestrplјenjem dočekan u pesničkom bratstvu „djetinjastih”.

Pisati jednostavno, a da to bude umjetnost, nije lako, s obzirom da nijedno djelo za odrasle nije dovolјno dobro za mališane, dok je svako uspjelo djelo za djecu dovolјno dobro za odrasle.

Ralevićeva poetska riječ mladima pomaže da spoznaju sebe i svijet kojim su okruženi, kao i jednu od njegovih najviših vrijednosti – lјubav prema prirodi i prema lјudima.
Kroz Ralevićevu viziju se otvara pogled na jedan drugi svijet lјepote doživlјaja stvarnosti i naglašene imaginativnosti. On se pokazuje kao poštovalac potrebe za poezijom sa naglašenom ritmičnošću. Kod njega nema napora stvaranja stiha, oni izlaze iz njegove duše i srca vođeni stvaralačkom energijom punom intenzivnih emocija. Pjesnik uspješno „brodi“ između starog i novog, jer samo tako može „odbroditi“ u kvalitetan pjesnički izbor.
U nevelikoj grupaciji uspjelih pesnika, Ralević se izdvaja kako humorom, tako i nonsensom „obojenom“ strofom. Nјegovi stihovi za djecu, ali i za one koji to žele da budu, čitaocima pružaju boravak u nježnom i bezbrižnom svijetu.

Pjesnik dodaje svemu lјudske osobine, a dijete voli da se stavlјa u položaj raznih stvari, pojava i životinja, da ih oponaša, da se identifkuje sa njima. Ralevićeve pjesme ulivaju poletnost i samopouzdanje, eksponirajući otvorenu i direktno izraženu poruku.

Velimirova pjesma je oslobođena naslijeđa i tradicije, tematski vezana za mališane i njihovo spoznavanje raznovrsnih emocija i životnih manifestacija. U njenom središtu to je dijete koje teži ka uvažavanju i poštovanju njegove ličnosti i iskustva. Krećući se na relacijama između sna i imaginacije, on je preuzeo najvrednije u pisanoj riječi, u većini pjesama se usprotivivši ustalјenom shvatanju da poezija za djecu mora imati epsko-lirski karakter, odnosno da mora biti priča u stihu. Stoga Velimira Ralevića možemo smatrati pjesnikom za djecu na crnogorskom prostoru koji je nametnuo nov sistem poetičnosti kroz smisao, ritmiku, simpatičnost i šarm stiha.

Prof. dr Sofija Kalezić


IGRA FANTAZIJE I ZBILJE

Dobrobit je očigledna. Pred nama su pjesme najnovije poetske zbirke Velimira Ralevića izrazite lirske suptilnosti i melodičnosti, staroga, a novoga iskaza, pjesnika koji, u stilu modernog, vraća klasične vrijednosti. Pred nama su stihovi pjesnika koji orvelovski pjeva: „pjesmu o volu Mekrogu“, „tri srne“, o „jednom biku“, „zubatorepatom stvoru“ pa papkastošapkastim što bivaju „u šumi gdje vlada muk“, zalјublјenom jarcu „bez para“… i mnoštvu drugih poetskih izraza, sa često, humorom protkanim
porukama upućenim, koliko djeci, još više odraslima koji su, čini se, umnogome pogubili kopču sa prirodom.

To je pjesnik koji, kao na „mirnom ogledalu vremena“ vidi odraz puta između dječaštva i zrelosti. Ovaj odrastao čovjek ne prestaje da bude dijete. A kako može? On je izabrao da „raste“ od zemlјe prema nebu, izabrao da pjesmom govori, znajući dobro da smo bez fantazije ništa.

Pisati o prirodi i razigranoj lјepoti, a dječije maštati o „nebu“, to je raspon „od svijeta i vijeka“ do literature kao takve. U toj rasponskoj horizontali korača Ralevićevo poetsko biće. Nјegova poezija predstavlјa pred čovjeka kulise, na kojima je, s jedne strane konvencionalna igra, a sa druge, jednostavna igra fantazije i zbilјe. Iza tih kulisa čuju se zvuk pjesama koje progovaraju kao pjesničke privilegije na spomen davnih vremena, i zov generacijama asfalta i višespratnica.

Prof. Zorica Joksimović


OSVETLJAVANJE DUŠE

Dobro je primetio Pero Zubac. „U nevelikom jatu, nažalost valјanih pesnika za decu, Ralević se izdvaja kako humorom, tako i svojom mekom i prozračnom liričnošću, nekom čežnjivom i sentimentalnom strofom, tako blagom i natoplјenom nežnošću…

Nјegove pesme zrače iskrenošću i lepotom, gospodstvenošću iskaza. Sve je u ovim pesmama svečano i osvetlјeno jasnoćom radosti pevanja, i priroda i osmeh i tuga, a tako slikovito sve napisano i opisano, da čitalac razaznaje boje reči. Drugujući s Ralevićem i njegovim pesmama, odmah sam shvatio da ima ko da odmeni velike, starije, lektirne pisce. Jedan sjajan, čudesan pesnik, pridružio se zlatnom plemenu pisaca za decu na ovim našim prostorima…“

Ovom knjigom o životinjama (i od njih valјa učiti) Velimir Ralević je sve ovo potvrdio! I krenuo dalјe, podigao lestvicu naviše. Teško ga je pratiti, ali ga treba podržati i navijati za njega. Da nam knjige i duše budu svetlije. I ovim bajkovitim pesmama o živulјkama pesnik deluje vaspitno, odgojno, i obogaćuje unutarnji život deteta. Raletova pesma je moderna, ona je čudesni spreg muzike, finog besmisla, blistave kombinatorike, praskave i stalno održavane humorne temperature. Bravo za ovu knjigu! Čekamo nove.

književnik Vlasta CenićZUBATOREPATI STVOR

I šuma mi s gustih grana
Konac tuge u glas utnu
Onog dana kad me Ana
Ko dronjavu krpu šutnu

Lije kiša ko iz kabla
Zar još da kroz šumu hodam
Da l’ da skončam s nekog stabla
Il’ zvjerima da se podam

Iz misli me cijuk trže
Mladunče mi priđe vučje
Krenuh – ono bolјe-brže
Baci mi se u naručje

Ćuti žmirka – šta sa njime
Izgubilo vučju braću
Ko da kaže – Odvedi me
Odvedoh ga kući – šta ćuOSTALE PJESME MOŽETE PROČITATI
AKO KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU ZBIRKE