Velimir Ralević – Prigovor danu

 

Bilješka o piscu:

Velimir Ralević je rođen 13. avgusta 1970. godine u Beranama.

 

Do sada je objavio:

Nebo kuća beskućnika (za odrasle), Priština 1994.,

Mravinjak u žitnom polju, Beograd, 1995.,

Divni sunovrati (za odrasle), Beograd, 1996.,

Svitac u grlu, Beograd, 1997.,

Mirišem na ljubav, Podgorica, 2000.,

Zlatni prozor, Beograd, 2002.,

Tanjini prsti zvone, Beograd, 2003.,

Brod u žitu, Priština, 2006.,

Vodeni čvor (za odrasle), Kosovska Mitrovica, 2007,

Zaljubljeni vitez, Berane, 2009.,

Mjesečarenje na suncu, Berane, 2011.,

Bečkerečka mečka, Berane, 2013.

Kroz život jurišaj, Bijelo polje, 2014.

Dobitnik je vidovdanske povelje za 1994. godinu, nagrade UKCG za dječiju knjigu godine, nagrade za najbolju dječiju pjesmu o rijeci, prve nagrade na susretima Pjesnici sa Lima, nagrade za književno stvaralalaštvo „Krilata Seošnica“, plakete Mali princ, priznanja opštine Berane za ostvarene rezultate iz oblasti književnosti, međunarodnih nagrada “Stara maslina” i “Zlatno Gašino pero”, za sveukupno stvaralaštvo za djecu i nekoliko drugih priznanja.

Učesnik je mnogih književnih manifestacija, zastupljen u mnogim zbornicima i časopisima, kao i u tridesetak antologija savremene poezije za djecu u zemlji i regionu.

Neke njegove pjesme prevođene su na ruski, engleski, rumunski, rusinski, bugarski, makedonski i lužičkosrpski jezik, a komponovane su, izvođene i nagrađivane na mnogim dječijim muzičkim festivalima.

 

Prigovor danu - korice

Prigovor danu - impresum

 
 

IZVODI IZ RECENZIJA

… Poslije više nego uspješnog putešestvija po svjetovima poezije za djecu i omladinu, gdje je po riječima mnogih književnika i književnih kritičara postao jedan od najboljih u Crnoj Gori i regionu (svjedoče o tome brojne nagrade i zastupljenost u tridesetak antologija), Ralević se na najbolji način vraća poeziji za odrasle. Činio je to i ranije. Među trinaest objavljenih stihozbirki (deset za djecu), Ralević je objavio i tri knjige za starije čitaoce: Nebo kuća beskućnika (1994.), Divni sunovrati (1996.) i Vodeni čvor (2007.)

 

I pjesme u najnovijoj Ralevićevoj stihozbirci potvrđuju da je riječ o kompletnom stvaraocu pouzdane versifikacije, čiji govor upućuje na zaključak da je u pitanju ozbiljan pristup ozbiljnom pisanju. Tadeuš Ruževič je krajem osamdesetih rekao: “Da bi vaskrsnula, poezija je morala da umre”. Dio tog vaskrsavanja, svakako, isijava i kroz najnoviju knjigu pjesama Velimira Ralevića…

Doc. dr Draško Došljak

 

…Objavljivanje svake Ralevićeve knjige se dočekuje sa posebnom pažnjom i radošću, nestrpljenjem i željom da njegove ukoričene pjesme moramo imati u ličnoj biblioteci. Književnik Milan Mladenović je zapisao da je “objavljivanje svake Ralevićeve knjige svojevrstan praznik”, a književnik Dragomir Ćulafić – da je to, jednostavno, “srećna pojava”.

 

Upravo to se dešava i sa njegovom najnovijom zbirkom pjesama za odrasle “Prigovor danu”, koja će, tiho i nenametljivo osvajati srca svih iskrenih ljubitelja pisane riječi…

Blaga Žurić

 

PRIGOVOR DANU

Izađi bar danas dane
Iz ovih i onih vremena
Zablude kaplju na rane
Bivših i novih plemena

Bar danas danuj dane
Izmili koraka gorda
Za svjetlosti obećane
Neka se čerupa horda

Zar dan ti dane ne smeta
Vidiš li đavoljeg ata
I sirotu barku ljeta
U moru crnih kravata

Il` bar u sebe uđi
Da sjutra se ne postidiš
Svakim si danom luđi
Dan si a ništa ne vidiš

Dane kad sjutra svane
Šta nas na mostu čeka
I s ove i s one strane
Da l’ ćemo naći čovjeka

 

OSTALE PJESME MOŽETE PROČITATI
AKO KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU ZBIRKE

Prigovor danu - korice