Velimir Ralević – Slovne igrarije za mlađe i starije

 

Poštovani pośetioci, evo još jedne knjige za đecu i odrasle. Nije potrebno da je posebno preporučujemo, dovoljno je reći da je autor Velimir Ralević i na osnovu njegovih knjiga koje smo do sad objavili već znate o kakvom se kvalitetu radi. Uživajte!

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje ove zbirke sa našeg portala i njeno dalje reprodukovanje u drugim medijima bez odobrenja autora.

 

Velimir Ralević

Slovne igrarije za mlađe i starije

 

Bilješka o piscu:

Velimir Ralević je rođen 13. avgusta 1970. u Beranama. Piše za djecu i odrasle. Neke njegove pjesme prevedene su na ruski, engleski, rumunski, rusinski, bugarski, makedonski, lužičkosrpski jezik. Dio ih je komponovan, izvođen i nagrađivan na mnogim dječijim muzičkim festivalima. Zastupljen je u brojnim zbornicima, časopisima, te u u preko 35 antologija u zemllji i regionu. Stalni je gost prestižnih književnih manifestacija u
Crnoj Gori i regionu, gdje važi za jednog od najboljih pisaca za djecu i omladinu.

Objavlljene knjige:
Velimir Ralevic– NEBO KUĆA BESKUĆNIKA ( za odrasle)
-MRAVINJAK U ŽITNOM POLJU
-DIVNI SUNOVRATI ( za odrasle )
-SVITAC U GRLU
-MIRIŠEM NA LJUBAV
-ZLATNI PROZOR
-TANJINI PRSTI ZVONE
-BROD U ŽITU
-VODENI ČVOR ( za odrasle )
-ZALJUBLJENI VITEZ
-MJESEČARENJE NA SUNCU
-BEČKEREČKA MEČKA
-KROZ ŽIVOT JURIŠAJ
-PRIGOVOR DANU ( za odrasle )
-ŽELIM TI REĆI ( izbor pjesama za djecu )

Nagrade i priznanja: Vidovdanska povelja, Nagrada UKCG za dječiju knjigu godine, Nagrada za najbolju pjesmu o rijeci, Prva nagrada na pjesničkim susretima na Limu, nagrada za književno stvaralaštvo ,,Krilata Seošnica”, tri plakete ,,Mali princ”, priznanje opštine Berane za ostvarene rezultate iz oblasti književnosti, a dobitnik je i prestižnih regionalnih nagrada za ukupno književno stvaralaštvo za djecu “Stara maslina” i “Zlatno Gašino pero”.

 

Velimir Ralevic - Slovne igrarije za mladje i starije - naslovna

Velimir Ralevic - Slovne igrarije za mladje i starije - impresum

Velimir Ralevic - Slovne igrarije za mladje i starije - unutrasnja

 
 


IZVODI IZ RECENZIJE

SLOVNE IGRARIJE ZA MLAĐE I STARIJE
PAMETNE PESME VELIMIRA RALEVIĆA

“…Svaka pesma je mali eliksir vedrine, jezičke varijacije, snažne poruke i dramskog obrta. Ono što posebno ističe Ralevićevo stvaralaštvo, a na čemu mu zavide veoma respektovani pesnici je bogata leksika i retke reči kojima baštini jezik. Najlepša definicija Ralevićevog stvaralaštva je da piše pametne i korisne pesme. Svako ih sa lakoćom može naučiti jer u sebi sadrže ritmiku, srodnost i savršenu metriku. U dosluhu sa rebusima svaka pesma ponaosob dobila je novo ruho i produžila svoje trajanje. Uveren sam da će ove pesme poslužiti pedagozima kao novi pristup poeziji i njenom izučavanju. Najvažnije je, a to tvrdim sa sigurnošću, da će ona naći utočište u dečjim srcima. A kad uđe u dečja srca i odrasli će zaviriti u nju kao u dečji novogodišnji paketić i čupnuće je malo kao parče čokolade da zaslade život. Najvažnije je da nas pesma oplemenjuje i uči da budemo dobri.
Ralević to ume jer decu razume”.

Tode Nikoletić

 

KNJIGA IGRE, HUMORA I IZAZOVA

“…Zabavni i humorni karakter ove zbirke uveliko je nadgrađen enigmatskim fundusom. Ambijentu igre i zagonetanja odgovara i koncept prisustva rebusa ispod svake pesme. U svakom slučaju, Ralević očigledno teži da uspostavi dosluh sa važnim tradicijskim elementima naše književnosti za decu, među kojima zagonetke, mozgalice, glavolomke, skrivalice imaju važno mesto, a ujedno su i odraz potreba savremenog mladog čitaoca. Nema mesta sumnji da je ovom knjigom u tome uspeo”.

Dejan Aleksić

 

SLOVNE IGRARIJE ZA MLAĐE I STARIJE – VELIMIRA RALEVIĆA

“…Nova knjiga poezije za djecu Veliira Ralevića pod prepoznatljivim i srećno odabranim nazivom Slovne igrarije za mlađe i starije, sadržinski i tematski je višeslojna i namijenjena mališanima raznih uzrasta. Koncipirana po poetskim ciklusima, ona je jedna od rijetkih knjiga koja objedinjuje imaginativne motive, kao i one posvećene svakodnevnom životu. Cjelokupno ostvarenje je pisano pitkim i čistim jezikom, u okviru kojeg je obrađena urbana dječja svakodnevica sa emotivnim, porodičnim i školskim ambijentom. Ono što predstavlja njenu posebnu vrijednost jeste misaonost i težnja ka igri koja usložnjava i samu poruku pjesme, što čini da je ona polivalentna i da se može shvatiti na više načina.

 

Ova Ralevićeva knjiga čini važan doprinos literaturi za mlade crnogorskog prostora, tim prije što oni u njoj mogu otkriti novu duhovnost, čemu doprinose principi jezičkih kalambura, rebusa i zagonetki. Posebno je
za upotrebu riječi i pravilno shvatanje njihove moći indikativna ostvarenja poput pjesama Moj problemos, Kad se vraćah iz školinjo, Bečkerečka mečka, Sviloplet, Čajevi i P(lav)a p(lane)ta. U njegovoj poeziji upadljivo je suptilno pronalaženje i razvijanje životnog interesovanja kod djece, kao i onog vezane za raznovrsne idejne i etičke fenomene. Pjesničke slike su svježe, čime se njihov doživljaj ostvaruje spontano i neposredno, poređenja su inventivna, pronađena maštovito i originalno.

Pjesme za djecu eksponirane u zbirci Slovne igrarije za mlađe i starije, kako i njen naslov upućuje, edukativnog su karaktera, ali ne na didaktiziran i nametnut, već na infuzan i suptilan način. Ove poetske strukture predstavljaju nježnu poeziju životnog optimizma, prožetu naglašenom ritmikom i rimovnom lakoćom, u kojoj pjesnik ne zapada u opasnost da gradi rimu radi rime, već njegovo stihotvorstvo uvijek sadrži neko inventivno rješenje, koje čitaoce iznenadi neočekivanošću, ljupkošću i kontemplativnošću…”

Dr Sofija Kalezić

 

NOĆNI LOVAC

 

Izlazim u veče plamno
Radmila u centru grada
Pozvah je u parkić mamno
Naceri se grozno Rada

Hitam poput gladnog risa
Idem pravo na Marinu
Meri – može dva-tri kisa
Meri dade šamarčinu

Ne marim što eto stradam
Čujem Mirin korak čvrsti
-Budi moja vrela madam
Mira stade da se krsti

Vraćam se uz smješak rumen
U noć tiho tone jul
Oko mene stjupid vumen
A ja lud i bjutiful

 

OSTALE PJESME MOŽETE PROČITATI
AKO KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU ZBIRKE

Velimir Ralevic - Slovne igrarije za mladje i starije - naslovna