Velizar Radonjić- Satirična priča „Bal pod maskama“


Poštovani pośetioci, objavljujemo satiričnu priču “Bal pod maskama“, autora Velizara Radonjića. U narednom periodu objavićemo još nekoliko njegovih satiričnih priča čiji je kvalitet potvrđen priznanjima na raznim festivalima satire. Zahvaljujemo se gospodinu Radonjiću što je omogućio objavljivanje njegovih priča na našem portalu. Uživajte!

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa našeg portala i dalje reprodukovanje u drugim medijima bez odobrenja autora.

Velizar Radonjićnovinar i publicista u penziji.

Rođen 1952. godine u Jasenovi, Opština Kolašin, Crna Gora. Živi u Podgorici.

Izjašnjava se kao Crnogarc, ali mu to nije profesija.

Radni vijek proveo u građevinarstvu radeći na raznim poslovima na građevinama, poslovima novinara i urednika listova nekadašnjih građevinskih kompanija, zatim na poslovima tržišne promocije, administrativnim poslovima, prodaji nekretnina…

Povremeno piše članke, blogove i kolumne, kratke priče, eseje i drame. Piše aforizme, satirične priče i humoreske.

Krajem 2021. Godine objavio kapitalno djelo – knjigu HRONKA GRADITELJSTVA U CRNOJ GORI

Dobitnik je više prestižnih nagrada za satirične priče i aforizme.

Piše latinicom. Čita i latinicu i ćirilicu.

I ako je pola vijeka gradio živi od penzije jer se nije ugradio.BAL POD MASKAMA

Daleko iza sedam gora i sedam mora…  ima jedna zemlja čiji narod vjekovima sanja da živi kao i sav ostali svijet… a kad se dugo sanja i iskreno želi, želja se na kraju i ostvari. Zahvaljujući Koroni želja im se ispunila. Prvi put, od kako zna za sebe, ova zemlja i ovaj narod živi u skladu sa svjetskim trendovima. Pod maskom i na distanci. Svjetski, a svoji. Ruku na srce, nijesu baš svi svoji, ali su u trendu. Svi su u trendu. I lopovi su im u trendu – maskirali se u poštene građane.

Na godišnjicu nošenja maski prelistavam njihovu godinu skrivanu pod maskama. Sve što su radili, radili su pod nekom maskom pa se nije znalo šta rade pošteni građani, a šta čine pošteni lopovi. Nekome je Korona upala u med pa je imao rekordnu berbu. Drugi su samo obrali bostan.

        Ko god je pratio Koronu mogao je da vidi kako mutira virus. Nauka je konstatovala da kad mutira virus nastaje novi soj. Život nas uči da kad čovjek mutira postaje nesoj. U ovoj zemlji mutiro i Narod i nasto novi soj. Nesoji su postali oni drugi.

Proteklu godinu su im, pored epidemije, obilježili i izbori – u srećnim zemljama nevolja nikad ne dolazi sama. I ovu nevolju su živjeli pod maskama, pa se nije znalo koga su im izabrali oni gore, a koga su glasali ovi dolje. Kad su spale maske vidjeli su da je vlast promijenjena. Vlast je promijenjena, ali je maskiran u građane opet pobijedio narod. Građani će da pričekaju da padnu maske.

        Na izborima se desilo Čudo. U saglasju sa svjetskim trendovima Vlast je promijenjena, a pobjednici, u saglasju sa lokalnom tradicijom i praksom, ne priznaju pobjedu. Nije im jasno đe su pogriješili. Traže trojanske konje u sopstvenim redovima, ali i konji nose maske pa se  ne zna ko je konj a ko pobjednik.

Pobjednici ne znaju šta će sa pobjedom, jedva su dočekali da je uvale drugom. Prave Vladu ko što su nekad zidali Skadar. Sve što se obdan dogovore, obnoć bi porušili. Kad god su se usaglasili o karakteru buduće Vlade, posvađali bi se oko karaktera onih koji hoće da uđu u Vladu, pa nova Vlada sve više liči na neželjenu trudnoću iz vanbračne veze. Sluti na pobačaj. Zato i nova vlast i nova opozicija priželjkuju Vladin abortus. Priželjkuju to i u Vladi, ali Crkva ne odobrava abortus, a oni su se zakleli Bogom. Ustavom se samo služe.

Tek nakon promjene vlasti Narod je shvatio kako njihovi izabrani predstavnici mutiraju vršeći vlast. Zato Narod jedva čeka da ih izvede pred lice Pravde, ali njihova Pravda nikako da skine masku i pokaže lice…     

U ovoj zemlji živi blagorodan narod – najviše vole da mrze. Jedino to znaju i jedino im to ide od ruke. Da mrze… i da se mrze. Razloge za mržnju ne zna niko. Kažu da niko ne zna ni zašto bi se voljeli. Zato mrze sve i svakoga – osim Domovine. Domovina im je Svetinja. Nju vole i u valuti i po metru kvadratnom, i po širini i po dubini. I ne daju Svetinje. Ni u valuti ni po metru kvadratnom, ni po širini ni po dubini.

Daleko iza sedam gora i sedam mora…  ima jedna zemlja čiji narod živi u skladu sa svjetskim trendovima. Maske su obavezne pa žive Bal pod maskama.. Maskirali se se u svoju svijetlu prošlost, toga bar imaju na pretek. Žive Bal vampira. Svi bivši, niko iz budućnosti. Budućnost inače ne stanuje u njoj. U njoj stanuje njihova svijetla prošlost i svi žive prošlost. Svi protiv svih…

Daleko iza sedam gora i sedam mora…  ima jedna zemlja čiji narod živi svoju svijetlu prošlost pod maskama i u skladu sa svjetskim trendovima. Stiču imunitet krda…, a za to im fali samo imunitet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − 14 =