Veljko Rajković – “PUTOKAZIVANJA”

 

Poštovani posjetioci, nedavno je iz štampe izašla nova knjiga Veljka Rajkovića “PUTOKAZIVANJA” – aforizmi, epigrami, epitafi, satirične priče, satirične pjesme i enigmatizmi. Gospodin Veljko Rajković je omogućio da ovu knjigu integralno objavimo na Montenegrini, pa mu na tome zahvaljujemo.

 

Veljko Rajković

PUTOKAZIVANJA

 

Veljko RajkovićVeljko Rajković (iz Kosijera, Cetinje) je rođen 1954. godine u Dujevi, Rijeka Crnojevića, Cetinje. Diplomirani je pravnik. Živi u Podgorici.

Piše aforizme, epigrame, epitafe, satirične price i satirične pjesme. Objavio je tri knjige aforizama: U ZNAK(U) UZVIKA (1999), ČOVJEKOLIKI LJUDI (2007), LJUDNICA (2011) i knjigu epigrama DARVINE, DARVINE… (2011). Jedan je od autora Antologije crnogorskog aforizma RIJETKE ČESTICE (2006), u kojoj je predstavljeno aforističarsko stvaralaštvo 114 aforističara iz Crne Gore i Srbije.

Više puta je nagrađivan na Crnogorskom festivalu humora i satire u Danilovgradu – gdje je proglašen za satiričara godine u Crnoj Gori (2005). Na Prvom međunarodnom konkursu u Crnoj Gori za karikaturu i aforizam, dobio je prvu nagradu za aforizam (2005). Dobitnik je i druge nagrade za aforizam na Čivijadi u Šapcu – 2008, kao i prve nagrade za satiričnu pjesmu na konkursu satirične pozornice ŽIKIŠON u Paraćinu – 2011. Dobitnik je nagrade „Radoje Domanović“ – Ekselencija satire (najuspješniji inostrani satiričar) 2011. Dobitnik je priznanja „Nadži Naman“ u Libanu 2013 – za ispoljenu kreativnosat u satiri.

Aforizmi će mu biti prevedeni na engleski, francuski i arapski jezik. U 2013. godini osvojio je Prvu nagradu za aforizam na Međunarodnom festivalu za aforizam i karikaturu u Paraćinu – tema: Kultura i umjetnost. Aforizmi – 30, su mu prevedeni na italijanski jezik na jednom od najprestižnijih portal humora i satire AFORISTICA MENTE – Torino, čiji je urednik poznati italijanski naučnik, pisac i aforističar Fabricio KARAMANJA.

Zastupljen je u svim značajnijim antologijama I zbirkama aforizama, između ostalog u:Antologijislovenske umjetnosti – objavljenoj 2011. u Poljskoj, Antologijibalkanskog aforizma – 2008, kao i u knjizi RatkaBožovića SEDMORICA PROTIV MENE (2010), gdje jepredstavljeno i esejistički tumačeno stvaralaštvo sedmorice najznačajnijih crnogorskih aforističara.

Urednik je za humor, satiru i karikaturu u Digitalnoj biblioteci crnogorske kulture – montenegrina.net i vlasnik i urednik prvog sajta humora i satire u Crnoj Gori LJUDNIC@ – ljudnica.me

Putokazivanja - naslovna

Putokazivanja - impresum

Putokazivanja - 2

 

 

Ratko Bozovic 2
“…U svakom slučaju, Rajkovićevo stvaralaštvo djeluje kao budilnicička energija, kao zvonjava budilnika u gluvoj noći. A ti budilnici mogu da uplaše uspavane duhove, nevoljnike, koji su navikli da žive u tami laži, pošto su prethodno izgubiti sposobnost da žive sa istinom i u istini. U komunikaciji sa ovom vrstom kritičkog mišljenja i ironijskog erosa, istinoljubivi svijet može doživjeti i katarzu, kao formu očišćenja i radikalnog preispitivanja. Vjerovatno ne onako proživljeno kao što je to bilo u činu slobodne stvaralačke igre našeg satiričara i kritičara. U
svakom slučaju, trebalo bi prisustvo njegovog kritičkog nespokoja i budilničke energije shvatiti kao prisustvo kiseonika u zagušljivim lavirintima sumorne i mrakovite zbilje. Možda će sve forme autorovog polivalentnog stvaralaštva, tematski najbliže ovdašnjem nemirnom vremenu, doživeti aktivnu i aktuelnu recepciju, ali su svakako najvredniji oni tvorački učinci koji posjeduju univerzalno važenje i koji su smišljeni za dugo trajanje. A Rajković pripada onim stvaraocima koji znaju kako da se ostvaruju u dugom trajanju.

I da zaključim: Rajković nije mogao da ne piše drugačije nego onako kako je to i učinio. Strasno, umno, kritički i ironično. Da nije tako, mnoga čuda iz naše konfuzne savremenosti, od posljednjih dekada dvadesetog vijeka do danas, ostala bi u zaboravu. Ostala bi neprotumačena ili, što je još gore, našla bi se u krivotvorstvu istorijskih falsifikatora. Tako, preko njegovog
stvaralaštva možemo sve protekle godine da dodirnemo kao oživotvorenu memoriju. I kad sablasnu stvarnost i rđave karaktere preispituje snagom kritičke opservacije i ironijske eksplozije ovaj pisac to čini sa uvjerenjem da je to neophodno učiniti i to jasno, odvažno i glasno. A prvo što je učinio kao stvaralac – ukinuo je sve cenzore, spoljašnje i unutrašnje. Priklonio se svom unutrašnjem glasu, tek onda kad je bio siguran da u njega vjeruje. Njegova direktnost izraz je njegove kritičke otvorenosti, ali i najčistije iskrenosti. Misli koje su ga proganjale kao mučni snovi i noćne more, on i zapisuje da se ne bi zaboravile, bilježi ih onako kako ih je prepoznao i kako se prema njima odredio kao neumoljivi kritičar i lucidni satiričar. To je značilo da on neće da obznani izopačenosti poremećene stvarnosti onakve kako ih vidi u svojoj pojavnosti, već nastoji da ih umno identifikuje i da ih analitički promisli.

Njegovo gledište nije ni lijevo ni desno već pravo, pravovjerno i pravovremeno. To je gledište koje ide pravo ka strukturalnom i produbljenom saznanju. U tome mu je pomoglo životno iskustvo, neumoljiva logika, a ponajviše čudesna dosjetljivost. Omiljene tematske preokupacije su mu izopačenosti moćnika u svim domenima i svim periodima. U krugu njegovog interesovanja najčešće su ljudski nemoral i čovjekova krutost na pogrešnom mjestu – u glavi. Duhovitost, dosjetljivost i lucidnost postaju forma antidosade. Ona prati cjelokupno njegovo stvaralaštvo. Konačno, vidimo da ovaj stvaralac zna šta hoće i šta neće da se nađe u njegovom istraživačkom fokusu, u vidnom polju kritičkog i satiričnog mišljenja. To i jeste svojstvo pisca koji ne ugađa nikome, pa ni sebi samom. Veljko Rajković sve što čini kao stvaralac, čini u svoje ime.

Ratko Božović

 

Savo Martinovic“…Najnovija knjiga Veljka Rajkovića – Putokazivanja, svojevrsna je priča za sebe, sročena i upriličena kao mala filozofija duha o svemu i svačemu. Tu su neizostavni i nezaboravni aforizmi, onda epigrami, zatim naročito originalni epitafi, priče, pjesme, i na kraju, nešto sasvim novo – enigmatizmi! I još sve to u humorno-satiričnom ruhu duha!

Dok se čita ova knjiga, može se steći utisak da Veljko Rajković ne uključuje svoj kreativni nerv, nego ga ideje, dosjetke, domišljaji, poente, kao rojevi medonosnih pčela, opsijedaju i napadaju, a on ih samo bira, razabira, izdvaja, usvaja, ispisuje i potpisuje! Dugo mozganje ili ubijanje od razmišljanja za njega su jednačine sa mnogo nepoznatih. Od grube ruke koja je dar neba, ostaje mu samo da upotrijebi svoju prefinjenu finu ruku. I, eto čuda neviđena! Kakvom nesuđenom piscu bi se mogla omaći pomisao da ništa na svijetu nije lakše nego pisati onako kako to čini Veljko Rajković. Takvom bi valjalo dati savjet – samo neka pokuša!

Čega sve nema i ima u knjizi Putokazivanja: gorkog i slatkog humora, opore i ljekovite satire, svake vrste dosjetki i domišljaja, filozofije običnog života, poruka i preporuka da svijet bude istinitiji, pravedniji, bolji i ljepši od sebe samog…”

Savo Martinović

 

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KNJIGE
DA BI OTVORILI NJEN SADRŽAJ

Putokazivanja - naslovna