Veselin Živanović – ,,Stihom kroz život” poetski performans Ermine Bibić


Veselin Živanović, publicista


Kada neko mlad zakorača u čarobni svijet poezije, pred njim se otvara beskraj kosmosa najljepših emocija. Dok sam čitao zbirku poezije Ermine Bibić ,,Stihom kroz život,” doživio sam je  na poseban način koji spaja iskustvo rodnih Rožaja i savremene motive sa pojmovima i dinamikom međuljudskih odnosa unutar tradicionalnog ambijenta, u kome se tako stvara i jedan specifičan poetski međuprostor u kome se preispituju ustaljene dogme. No njena zrelost iskazana već u prvoj zbirci, pokazuje nam svu ljepotu poezije. Autorkina zbirka  predstavlja osobenost njene poetike: raskošna, primiren i kontemplativni lirski preludij; nježna ljubav prema egzistenciji, stvarima i ljudima ispunjava čitavu knjigu. Svakom je pjesmom iskazala iskustvo koje je, čini se, dugo vremena živjelo u pjesnikinom maldalačkom poleti, ipak, ono je bivalo brušeno, te je na kraju obučeno u najljepše riječi. Njenje pjesničke slike su žive i snažne, uvijene u ćilim od emocija i blagosti. Autorka nam prezentuje nova iskustva i unosi ih u svoju poeziju; međutim, ne udaljava se od one iskonske i vječne poetske linije poezije koja je zlatnim nitima vezana za svoj rodni grad. Za nju poezija nije sredstvo privlačenja pažnje na sebe i samohvale, te zbog toga ona izbjegava demonstriranje leksičkog i sintaksičkog umijeća. Njen je jezik isti onaj svakodnevni, uobičajeni jezik, a muzikalnost njene poezije u skladu je sa njenim sadržajem.

Poezija je uvjek nedokučiva utjeha, tumačenje i njen lični alter ego između njenog odrastanja i aktuelnog trenutka. Iako je pjesnikinja veoma mlada ona je u svojim stihovima pretočila najljepše lirske boje svojih sopstvenih iskustava. Njene pjesme su refleksija iz sfere intimnog (ličnog) doživljaja, i jakih emocionalnih uvida i otkrića. Kao što je već primijećeno, poezija Ermine Bibić, ali i mnogih drugih pjesnikinja mlađe generacije, obilježena je osjećajem generacijske bespomoćnosti i zarobljenosti u svijetu bez prave ideje, pa lirski subjekt bezizlazno traži svoj jedini put u potrazi za ljubavlju i smislom, a taj nam se smisao manifestuje u gotovo svim njenim pjesmama. Obrisi stvarnosti nikad ne iščezavaju iz njezinih pjesama, međutim oni takođe u svakoj pjesmi bivaju prezentovani kroz pjesničke metafore. Ako stvarnost i predstavlja polazište, ona u poeziji Ermine Bibić biva prezentovana na takav način da njezine pjesme nije moguće jednostavno podvesti pod ,,opštu poeziju.” Baš zbog toga se ni lirski subjekt nikad posve ne prepušta očajavanju, već radije zaroni dublje i, kako kaže naslov jedne pjesme, ,,Sama se sa sobom borim.” To nije ni stvarni ni imaginarni svijet, već svijet koji nastaje premiještanjem elemenata stvarnog svijeta posredstvom jezika u jednu novu filozofsku dimenziju. Pjesma koja nas ponajbolje uvodi u tako shvaćen proces pisanja i pjesničke kreacije jest pjesma ,,Besmisleno ratovanje.” Kroz Erminine istančane stihove otkrivamo svakodnevnicu ljubavi, strah, čežnju, patnju, sreću i radost. Poetika ljubavi je u tome da se ta osjećanja prožimaju i da nije moguće izdvojiti jedno osjećanje bez drugog. Pjesnička snoviđenja su isprepletena kroz filigranske (zlatne) niti koje obavijaju čitaoca i uvlače ga u često čarobni a često i mistični svijet pjesnikinih misli.

Sa lijeva na desno Božidar Proročić, Veselin Živanović,
Ermina Bibić i prof Veljko Đukanović

Poezija je sloboda, ona nikada pravog pjesnika ne ograničava, daje mu krila i čini pjesnika poletnim. Poezija to je pjesnik, poezija to je ona iskonska ljubav, to je ono što pronalazimo u stihovima ove zbirke. ,,Stihom kroz život” je glas mlade osobe, nježne tanane ženska duše koja nam je pružena na dlanu bez i jedne skrivene misli. Rožajski biseri  pjesništva su zatočeni i pretočeni u ovu pjesničku zbirku, i predstavljaju bogatu riznicu riječi.Vedrina pjesničkeih misli nesumljivo nas vodi na iščitavanje stihova. Lijepa tradicija Zaima Azemovića, Miroslava Đurovića, Envera Muratovića, Safeta Hadrovića-Vrbičkog, Ibrahima Hadžića i drugih se nastavlja na najljepši način. Rožaje je dobilo mladu pjesnikinju pred kojom je vrijeme i budućnost da bude prepoznata na Crnogorskom poetskom nebu, iako prva zbirka pred njom su decenije najljepših uspjeha i brojnih stihova. Siguran sam da če zbirka poezije ,,Stihom kroz život” biti toplo prihvaćena kod publike i ne samo čitana već iščitavana jer ova zbirka sa punim pravom to i zaslužuje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + 3 =