Virtuelna prezentacija Galerije Risto Stijović

Muzeji i galerije Podgorice, u saradnji sa d.o.o. Artikulacija film, realizovali su virtuelnu prezentaciju djela Rista Stijovića, našeg značajnog vajara koji zauzima posebno mjesto u istoriji jugoslovenske moderne umjetnosti. Projekat virtuelne prezentacije je donacija Artikulacija film-a JU Muzeji i galerije Podgrice, a time i svim poštovaocima likovne umjetnosti.

Ova prezentacija je jedan od načina da kulturne sadržaje i kolekcije muzeja učinimo dostupnim publici u periodu pandemije korona virusom. Prezentacija nudi uvid u Stijovićeve skupture, reljefe i crteže uz virtuelnu turu kroz jedinstven ambijent prostora u kojem se nalazila njegova rodna kuća. U prostoru adaptiranom za potrebe galerijske djelatnosti nedavno je izložen dio Stijevićevog opusa u formi stalne postavke.

Virtuelna prezentacija prilagođena je pregledu sa mobilnih uređaja kao i simulaciji uz VR naočare. Kreirana je ujedno i samostalna desktop aplikacija za korišćenje na računarima bez interneta, a korisnici Android uređaja moći će da preuzmu prezentaciju i kao posebnu web
aplikaciju. Narednih dana, prezentacija će biti dostupna i na Google Street View servisu.

Fond Galerije Risto Stijović obuhvata dio reprezentativnog opusa od značaja za valorizaciju i izučavanje djela umjetnika koji je izvršio snažan uticaj na razvoj crnogorske skulpture.
Postavka je realizovana kroz tri tematske cjeline koje su obilježile Stijovićevo stvaralaštvo: figura žene, portreti likova iz „Gorskog vijenca“ kao i predstave životinja.

Kompleks galerije nalazi se u Staroj Varoši, u srcu starog gradskog jezgra. Sastoji se od autentično rekonstruisane prizemne kuće, prostranog dvorišta namijenjenog za otvorenu scenu i reprezentativnog galerijskog prostora sa stalnom postavkom djela proslavljenog umjetnika.

Prezentacija je dostupna na sljedećem linku: https://pgmuzeji.me/360/

Foto: Duško Miljanić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × five =