Visoko priznanje za Veljka Rajkovića

 

 

ODREĐENI DOBITNICI NAGRADE “RADOJE DOMANOVIĆ”

Visoko priznanje za Veljka Rajkovića,

satiričara iz Podgorice

 

Književnik Ljubivoje Ršumović dobitnik je nagrade “Radoje Domanović” za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri, odlučio je danas žiri za ovog prestižnog priznanja koje dodeljuju Udruženje književnika Srbije i Fond “Radoje Domanović”.

Istoimena nagrada za doprinos satiri u oblasti pozorišta, filma i televizije dodeljena je dramskom umetniku i književniku Zoranu Rankiću.

Nagradu za najbolju satiričnu knjigu objavljenu 2010. godine ravnopravno su podelili Radivoje Rale Damjanović iz Smedereva, za knjigu aforizama “Jahanje na tigru” i Veselin Mišnić Lari iz Beograda, za knjigu aforizama “Uredno složeni jauci”.

Laureati nagrade “Ekselencija satire” – najuspešniji inostrani satiričari, postali su slovenački književnik Žarko Petan i crnogorski satiričar iz Podgorice Veljko Rajković.

O dobitnicima je odlučivao žiri u sastavu: Srba Ignjatović, predsednik, Dragutin Minić Karlo, Miljurko Vukadinović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić, članovi.

Svečanost dodele nagrade “Radoje Domanović” biće održana u četvrtak, 22. decembra od 13 časova u Ministarstvu vera i dijaspore.

 

Beograd, 19. decembar 2011.

                                      URUŽENJE KNJIŽEVNIKA SRBIJE I
FOND “RADOJE DOMANOVIĆ”

 

 

Veljko Rajković

B I O G R A F I J A

Veljko Rajković (iz Kosijera, Cetinje) je rođen 1954. godine u Dujevi, Rijeka Crnojevića, Cetinje. Diplomirani je pravnik. Živi u Podgorici.

Piše aforizme, epigrame, satirične priče i satirične pjesme. Objavio je tri knjige aforizama: U ZNAK(U) UZVIKA (1999), ČOVJEKOLIKI LJUDI (2007), LJUDNICA (2011) i knjigu epigrama DARVINE, DARVINE… (2011). Jedan je od autora Antologije crnogorskog aforizma RIJETKE ČESTICE (2006).

Više puta je nagrađivan na Crnogorskom festivalu humora i satire u Danilovgradu – gdje je proglašen za satiričara godine u Crnoj Gori (2005). Na Prvom međunarodnom konkursu u Crnoj Gori za karikaturu i aforizam, dobio je prvu nagradu za aforizam (2005). Dobitnik je i druge nagrade za aforizam na Čivijadi u Šapcu – 2008, kao i prve nagrade za satiričnu pjesmu na konkursu satirične pozornice ŽIKIŠON u Paraćinu – 2011. Zastupljen je u svim značajnijim antologijama i zbirkama aforizama, između ostalog u: Antologiji slovenske umjetnosti – objavljenoj 2011. u Poljskoj, Antologiji balkanskog aforizma – 2008, kao i u knjizi Dr Ratka Božovića SEDMORICA PROTIV MENE (2010), gdje je predstavljeno i esejistički tumačeno stvaralaštvo sedmorice najznačajnijih crnogorskih aforističara

Učesnik je, u četiri navrata, najprestižnijeg festivala humora i satire u regionu – SATIRA FESTA, koji se početkom oktobra, svake godine, održava u Beogradu, a koji organizuje Beogradski aforističarski krug.