Vrijedna donacija Narodnog muzeja Crne Gore Kulturnom centru Bar


Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović, uručila je Kulturnom centru Bar i Narodnoj biblioteci i čitaonici “Ivo Vučković” vrijednu donaciju – monografije, monografske kataloge, knjige i publikacije u izdanju NMCG.

Ona je iskazala zadovoljstvo što je Narodni muzej donirao svoja vrijedna izdanja Kulturnom centru, instituciji koja je, kako je naglasila, prepoznata u kulturnom miljeu grada Bara, Crne Gore i šire.

– Narodni muzej već izvjesno vrijeme sprovodi praksu da svoje publikacije donira profilisanim institucijama kulture, fakultetima, kulturnim centrima, školama, tako da imam zadovoljstvo da uručim donaciju od oko 200 naših izdanja. Posebno mi je drago što će se nalaziti u rukama Barana i na policama Zavičajnog muzeja, Narodne biblioteke “Ivo Vučković” i Galerije “Velimir A. Leković” – kazala je dr Anastazija Miranović.

Donaciju je u ime Kulturnog centra primio direktor Erol Marunović, koji se zahvalio Narodnom muzeju na vrijednom poklonu i kazao da Centru i njegovim korisnicima ovakve donacije mnogo znače.

– Danas je u Baru obogaćen knjižni fond publikacijama iz izdavačke djelatnosti ove nacionalne ustanove kulture. Zato će izdanja Narodnog muzeja Crne Gore koja smo dobili na poklon imati posebno mjesto na policama naših radnih jedinica – istakao je Marunović.

Rukovoditeljka Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković” Mila Čordašević istakla je značaj ove donacije koja sadrži izdanja koja Biblioteka ne posjeduje u svom fondu, što će njihovim korisnicima omogućiti sticanje novih znanja iz nauke, kulture i umjetnosti. Ona je kazala da posebnu zahvalnost duguju pokretaču ove akcije, direktorici Narodnog muzeja, dr Anastaziji Miranović.

– Iako iz već poznatih razloga, Dan Biblioteke i Svjetski dan knjige i autorskih prava nijesmo mogli obilježiti kako smo planirali – 21.marta i 23.aprila, današnja radost je utoliko veća jer nam donacija stiže u vrijeme kada se Kulturni centar Bar zbog problema izazvanih pandemijom korona virusa našao u teškoj finansijskoj situaciji, pa je neizvjesno kada ćemo biti u prilici da naše knjižne fondove obogatimo novim naslovima izdavačke produkcije – kazala je Čordašević.

Direktor Kulturnog centra Erol Marunović uručio je Narodnom muzeju zahvalnicu u znak priznanja za pomoć i uspješnu saradnju, a dr Anastaziji Miranović povelju za doprinos radu i ugledu Biblioteke.

Narodni muzej je u poslednje vrijeme donirao svoja izdanja Fakultetu likovnih umjetnosti sa Cetinja, Srednjoj likovnoj školi “Petar Lubarda”, kao i osnovnim školama „Jugoslavija“ iz Bara, “Pavle Rovinski” i “Marko Miljanov” iz Podgorice.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − twelve =