Vučje i Dažnik

25. jun 2011.

Dolaskom  ljeta i visokih temperatura uvijek se javlja dilema – spuštiti se na more ili ipak odabrati veću nadmorsku visinu i opuštiti se u pravom prirodnom ambijentu bez gužve i buke. Nudimo vam mogući izbor – visoravan Krnovo i mjesto Vučje koje se nalazi na nepunih dvadeset kilometara od Nikšića. Na Vučju se nalazi ski centar i to je veoma poznato i posjećeno mjesto u zimskom periodu. Sigurni smo da je Vučje i okolina jednako lijepa i ljeti ako ne i ljepša.

Do Vučja se dolazi starim putem od Nikšića za Šavnik. Put je solidnog kvaliteta, a prolazi kroz predivne predjele, tako da se i ne ośeti za koliko se stigne do Vučja. U divnom prirodnom ambijentu smješten je motel, koji zaljubljenicima prirode nudi mogućnost višednevnog boravka na ovom prostoru.

U neposrednoj blizini motela uzdiže se brdo Dažnik. Visina Dažnika je 1625m. Dobili smo informaciju da se sa njegovog vrha pruža izvanredan pogled, pa nas je to dodatno motivisalo na uspon, mada nijesmo bili baš kondiciono najspremniji. Predivna priroda svuda naokolo, mirisi poljskog cvijeća opijaju, a razne nijanse zelene boje pravi su raj za oči. Duvao je dosta jak śeverni vjetar, ali nas ni to nije pokolebalo da dođemo do njegovog vrha. Silina udara vjetra nas je onemogućila da se na vrhu zadržimo duže od minut dva, tek toliko da bacimo pogled unaokolo i foto aparatom zabilježimo naše prisustvo na vrhu Dažnika. Doživljaj je nevjerovatan jer se tokom uspona do vrha pruža fantastičan pogled na dobar dio Crne Gore od Moračkih planina, do Lovćena i Durmitora. Osim pogleda, ono što očarava na ovom brdu je i poljsko cvijeće koje je prisutno u velikom broju na padinama Dažnika. Napravili smo veliki broj fotografija, a dio vam prikazujemo u galeriji ispod teksta.

Vratili smo se potpuno zadovoljni i relaksirani sa ovog  jednodnevnog izleta, a sigurni smo da će i sa vama biti tako ako se odlučite da pośetite ovo ili neko slično mjesto.